Política 25/06/2015

L'Audiència Nacional imputa el regidor d'Ahora Madrid per "humiliar les víctimes d'ETA"

El jutge Pedraz el cita a declarar Guillermo Zapata i Irene Villa, com a víctima dels seus tuits, el 7 de juliol

Europa Press
3 min
Zapata, en el moment que Carmena va prendre possessió / EFE

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha citat a declarar el pròxim 7 de juliol al regidor d'Ahora Madrid Guillermo Zapata com a imputat per un suposat delicte d'humiliació a les víctimes del terrorisme i a Irene Villa com a testimoni i afectada pels comentaris que va escriure a Twitter. En un acte dictat aquest dijous, el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 1 admet a tràmit la querella presentada per l'associació Dignitat i Justícia (DyJ), a falta que esmeni una sèrie de "defectes formals", i acorda la declaració del regidor, tal com va reclamar la Fiscalia, pels missatges "humiliants i vexatoris" que va escriure el 31 de gener del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El magistrat, que ha citat amb un marge d'un quart d'hora al regidor i a la víctima d'ETA (a les 10.30 i a les 10.45 hores, respectivament), ofereix la possibilitat a Irene VIlla que sol·liciti un canvi de data si no vol coincidir al jutjat amb Zapata.

La fiscal Blanca Rodríguez va considerar que els comentaris de Zapata, entre ells un en què deia "Han hagut de tancar el cementiri de les nenes d'Alcàsser perquè no hi vagi Irene Villa a per recanvis", comporten "descrèdit, menyspreu o humiliació de les víctimes dels delictes terroristes i dels seus familiars". A més d'aquest tuit, que el regidor d'Ahora Madrid va escriure el 31 de gener de 2011 amb un usuari anomenat @casiopeaexpres, l'informe del ministeri Públic esmenta un segon missatge publicat el mateix dia en què reprodueix un acudit sobre l'Holocaust: "Com ficaries cinc milions de jueus en un 600? Al cendrer".

Fiança de 20.000 euros

El jutge, a més, imposa una fiança de 20.000 euros a l'associació de víctimes perquè pugui exercir l'acusació popular en el procediment i li demana que aporti els estatuts de l'associació i que comparegui al jutjat per ratificar la querella.

Pedraz considera "adequada i proporcional" aquesta caució tot i que assenyala que, si Dignitat i Justícia considera que la quantia és "desproporcionada", podria sol·licitar una rebaixa aportant els seus pressupostos, comptes anuals i qualsevol dada que reflecteixi la seva situació econòmica i financera.

Fins a dos anys de presó

La Fiscalia va defensar en un informe remès fa només un dia que la conducta del regidor, més enllà de la restricció de la llibertat d'expressió que podria suposar la seva persecució, podria ser constitutiva d'un delicte tipificat a l'article 578 del Codi Penal, que persegueix tant l'enaltiment del terrorisme com la humiliació de les víctimes i està castigat amb penes de fins a dos anys de presó.

Segons la seva opinió, el contingut del missatge sobre Irene Villa, que el regidor va contextualitzar en un debat a la xarxa social sobre els límits de l'humor, pot ser "objectivament vexatori i humiliant per a la destinatària víctima del terrorisme en particular i en general per a totes les víctimes que d'una forma o una altra ho han estat del terrorisme de l'organització terrorista ETA".

Després d'apuntar la necessitat de "perseguir les conductes dels qui calumnien o humilien les víctimes alhora que incrementin el terror dels seus familiars", l'escrit de la Fiscalia assenyala que els comentaris del regidor "generen una perplexitat i indignació en la societat que els fa mereixedors d'un retret general".

Segons detalla la fiscal Rodríguez, les expressions proferides per Zapata responen als criteris fixats pel Tribunal Suprem perquè la seva conducta pugui constituir un delicte d'humiliació a les víctimes per reunir els conceptes de "descrèdit (disminució o pèrdua de la reputació de les persones o del valor i estima de les coses)", "menyspreu (poca estima, poca estimació, menyspreu o desdeny)" i "humiliació (ferir l'amor propi o dignitat d'algú)".

stats