Política 18/06/2014

L'Audiència Nacional deixa en llibertat Uribetxeberria després de revocar l'arrest domiciliari

Considera "desproporcionada ui innecessària" la mesura, tenint en compte que pateix un càncer en fase terminal

2 min

L'Audiència Nacional ha deixat aquest dimecres en llibertat provisional al pres d'ETA Josu Uribetxeberria, arrestat al seu domicili des de principi d'abril, en considerar "desproporcionada i innecessària" aquesta mesura tenint en compte que té un càncer en fase terminal.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La secció segona de la sala penal ha revocat així la interlocutòria de presó provisional atenuada que va dictar el jutge Ismael Moreno en considerar que va ser ell "qui pel que sembla va realitzar els trets" que van acabar amb la vida d'Antonio Ramos, el 8 de juny de 1986 a la localitat d'Arrasate. L'arrest domiciliari suposava la revocació de la llibertat condicional que li havia estat concedida a Uribetxeberria el 2012 després que els informes mèdics certifiquessin la gravetat de la malaltia que patia.

La decisió, que subscriuen els magistrats José Ricardo de Prada i Clara Bayarri (ponent), ha estat adoptada en estimar el recurs interposat per la defensa d'Uribetxeberria, al qual es van oposar la Fiscalia i l'Associació Víctimes del Terrorisme (AVT), que no només no en tenien prou amb l'arrest domiciliari, sinó que volien que tornés a ingressar a la presó.

En la seva resolució, que compta amb el vot discrepant de la presidenta de la secció segona, Concepción Espejel, el tribunal assenyala que els informes mèdics sol·licitats "clarament indiquen la inconveniència d'ingressar a aquest malalt a la presó apreciant la presó domiciliària com innecessària i desproporcionada ateses les circumstàncies personals".

Empitjora la seva situació

"No existeix en el cas causa que determini la necessitat d'acordar una mesura cautelar que empitjora la situació d'un penat afligit de càncer cerebral en estat terminal, conclou la resolució. Per al tribunal no hi ha risc de fuga de Josu Uribetxeberria, a qui li atribueixen el segrest de l'exfuncionari de presons José Ortega Lara. La sala atén així la demanda de la defensa.

stats