Política 29/04/2015

L'Audiència Nacional dóna 10 dies als indignats del Parlament per entrar a la presó

Els advocats dels joves indignats anuncien que presentaran un escrit davant el tribunal perquè en suspengui l'entrada

Efe
2 min
ABSOLUCIÓ AL JUTJAT
 L’Audiència Nacional va absoldre ahir els 19 acusats pel setge al Parlament del 15 de juny del 2011. Els indignats van encerclar el Parlament i aquell dia es van produir imatges insòlites, com ara l’arribada en helicòpter del president de la Generalitat, Artur Mas, i de la presidenta de la cambra, Núria de Gispert.

BarcelonaL'Audiència Nacional ha donat deu dies per ingressar a la presó els vuit "indignats" condemnats a tres anys de presó per un delicte contra les altes institucions de l'Estat, per participar en els actes d'assetjament a diputats del Parlament el juny del 2011.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un acte a què ha tingut accés EFE, l'Audiència Nacional —tribunal encarregat d'executar la sentència atès que va ser el que va jutjar els "indignats"— dóna un termini de deu dies als condemnats perquè entrin voluntàriament a la presó, amb l'advertiment que, d'altra manera, n'ordenarà l'empresonament.

Els advocats dels joves condemnats han anunciat que presentaran davant l'Audiència Nacional un escrit en el qual demanen la suspensió de la seva entrada a la presó mentre el Tribunal Suprem (TS) no resolgui sobre l'incident de nul·litat que han interposat.

Els 19 "indignats" encausats pels actes d'assetjament a diputats del Parlament el juny del 2011, en una manifestació de protesta davant un ple de la cambra catalana que obria la porta a les retallades, van ser inicialment absolts per l'Audiència Nacional, amb el vot particular d'un magistrat.

Posteriorment, el Suprem va estimar parcialment els recursos presentats per la Fiscalia i les acusacions exercides per la Generalitat i el Parlament i va imposar penes de tres anys de presó a vuit dels participants en la protesta, per un delicte contra les altes institucions de l'Estat.

La defensa dels "indignats" ha presentat un nou escrit davant el Suprem per demanar la nul·litat de la sentència i, paral·lelament, ha iniciat els tràmits per impugnar-la davant el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg.

A més de demanar la suspensió de l'execució de la condemna mentre el Suprem resol sobre la seva petició, els advocats dels "indignats" estan estudiant sol·licitar al Govern l'indult dels condemnats, han informat a EFE fonts jurídiques.

El Tribunal Suprem va basar la seva condemna en el fet que l'exercici de la llibertat d'expressió i el dret de reunió no poden neutralitzar altres drets i, en concret, el de participació política a través dels representants legítims.

Els incidents es van produir el 15 de juny del 2011, durant una concentració davant el Parlament contra les retallades socials convocada pel moviment 15-M.

Convocatòria de l'Assemblea de Familiars

Després de l'anunci de l'alt tribunal, l'Assemblea de Familiars dels joves 'indignats' han convocat per demà dijous una compareixença davant la premsa a les portes del Parlament de Catalunya. Citen els mitjans de comunicació a les 11 del matí per valorar la última decisió de l'òrgan judicial.

stats