Política 11/07/2014

Avancem i NECat fan pinya i s'obren a acords amb la resta de l'esquerra per a les municipals

Les dues formacions sorgides del PSC promouen una "alternativa catalanista i d'esquerres"

Josep Gudiol
2 min
Fabián Mohedano, Pere Almeda i Ernest Maragall, a la roda de premsa

BarcelonaAquest divendres ha tingut lloc una roda de premsa amb la presència d'Ernest Maragall i de Pere Almeda, per part de Nova Esquerra Catalana (NECAT) i de Fabián Mohedano, d'Avancem, que han fet públic l'acord entre les dues formacions per tal de presentar-se conjuntament a les pròximes eleccions municipals de 2015. Maragall ha definit aquest projecte conjunt amb tres conceptes: Construir, confluir i constituir. Construir en el sentit de treballar per a la creació d'un espai, catalanista i d'esquerres; Confluir com a la suma d'altres forces que amb la fi d'esdevenir una alternativa real a l'actual govern. I constituir en relació a treballar en la creació d'un nou Estat. Ha mostrat també la visió europeïsta del grup.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pere Almeda, de Nova Esquerra, ha remarcat la convicció que tenen a fer una "nova política" i a contribuir a la regeneració democràtica del país les dues formacions sorgides dels sectors crítics del PSC. En aquest sentit, ha valorat positivament la construcció de la nova plataforma que lidera Ada Colau, Guanyem Barcelona, i que busca l'entesa amb ICV-EUiA i la CUP. Maragall ha afegit que ja s'han posat en contacte amb aquesta formació, que en cap cas, ha dit, serà una limitació, sinó que "si sumem amb intel·ligència podem crear una nova alternativa política d'esquerres", i que pot ser "una peça molt important".

En aquesta línia, Mohedano ha defensat que mentre els de Guanyem són més "alternatius", ells tenen "un caire més reformador". "Però el que està clar és que estem junts amb el convenciment de tallar d'arrel el problema de la corrupció", ha declarat. Maragall ha afegit que el pacte entre Avancem i Necat no suposa que no segueixin explorant nous pactes i nous socis. Ha avançat que estan en negociacions amb Moviment Catalunya, també sorgits del PSC. Ha dit també que tenen tota la il·lusió amb un nou futur Estat Català, però ha avisat que cal treballar molt, i "repensar-ho tot des dels valors de l'esquerra clàssics i d'Europa".

Almeda ha criticat a l'actual alcalde de Barcelona, el convergent Xavier Trias, a qui ha acusat de no tenir un model de ciutat, sinó una "marca". Mohedano ha afegit que la pretensió del grup és ser decisius també fora de Barcelona. "Volem governar a Catalunya. Està en el nostre ADN". En referència a això, Maragall ha declarat: "No ens conformem en ser testimonis. Volem contribuir decisivament a la governabilitat del país".

Preguntat sobre la sentència de l'Audiència Nacional i l'absolució dels acusats pel setge del Parlament del 2011, Maragall ha declarat que no és partidari del recurs, tot i que sí que hi ha "alguns elements sancionables". Segons ell, moviments com el 15-M són una gran notícia per la qualitat democràtica del país. "Deixem-nos de judicis i sancions" ha sentenciat.

stats