Política 19/01/2019

Aznar diu que Casado és “un líder com una casa” i avala l’acostament a Vox

Diu que el PP s’ha de conjurar amb les altres dretes per “desarticular el cop a Catalunya

Dani Sánchez Ugart
2 min
Pablo Casado i José María Aznar / EFE

MadridJosé María Aznar ha tornat aquest dissabte al PP per la porta gran, després d’anys d’ostracisme –els de Mariano Rajoy–. L’expresident del partit ha participat en la convenció nacional que se celebra a Madrid, en la qual ha estat rebut amb un llarg aplaudiment, i ha avalat les tesis de l’actual líder de la formació conservadora, Pablo Casado, d’acostament a Vox i recuperació de les essències, amb un gir a la dreta que ahir va criticar l’ànima moderada del partit, representada per Alberto Núñez Feijóo i pel mateix Rajoy, tot i que de manera subtil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’expresident espanyol ha lloat la figura de l’actual líder de la formació, a qui veu “un líder com una casa” i, parafrasejant Manuel Fraga quan li va passar el testimoni a ell mateix, ha volgut donar-li autonomia: “Ni tuteles ni 'tuties'”. Molt lluny dels missatges tebis de la primera jornada de la convenció, quan Casado va rebre estirades d’orelles.

Aznar ha fet una defensa del seu projecte d’integració de la dreta sota el paraigua del PP i ha demanat “no renunciar a la pluralitat” i “obrir encara més les portes d’aquesta casa” perquè s’hi puguin sentir còmodes els que han marxat a Vox i a Ciutadans, en la línia estratègica marcada per Casado i que ha escorat la formació a la dreta.

Aznar també ha fet una lloança de la vigència de la Constitució, i ha demanat respondre al “desafiament existencial” que té “a sobre de la taula” Espanya, en referència al Procés. Per combatre’l, Aznar ha demanat el vot per al PP de manera oberta, perquè no volia “deixar res obert a la interpretació”, després que en els últims anys se l’hagi situat allunyat de la formació i pròxim al projecte d’Albert Rivera.

En aquest sentit, Aznar ha burxat en les aliances de Pedro Sánchez amb els independentistes, i ha preguntat “quant de temps cal esperar” per acabar amb “el cop d’Estat a Catalunya” i per desfer aquesta entesa, que per a ell suposa “degradar la política” i suposa “trair la democràcia” i és un “insult als espanyols”. Per això, ha dit, Sánchez ha de ser “destituït pels espanyols a les urnes”. En aquest punt, Aznar ha avalat l’acostament a Vox, perquè ha assegurat que tot i que el PP és “necessari” per fer fora Sánchez, no ho pot fer “sol”, com demostra, segons ell, el pacte de govern andalús entre el PP, Cs i la ultradreta.

stats