Política 16/01/2012

Aznar glossa la figura de Fraga com a "patriota" i "servidor d'Espanya"

L'expresident del govern espanyol destaca que ha estat una gran fortuna que "algú de la força i la bondat de Manuel Fraga fessin d'Espanya la seva vocació, la seva obstinació, el seu horitzó i la seva vida"

Ara
2 min

BarcelonaL'expresident espanyol, José Maria Aznar, escriu un article aquest dilluns al diari ABC en que glossa la figura de l'exministre de la dictudura i fundador del Partit Popular com a home polític que va dedicar tota la seva vida a Espanya. Aznar comença l'article reconeixent que "per a molts, entre els que m'incloc, la desaparició de Manuel Fraga representa una pèrdua familiar que deixa un vuit insustituible".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aznar alerta que la figura de Fraga pot patir, ara, per culpa de "la forma esbiaixada, desmemoriada i falsa" que s'ha imposat, diu, a l'hora de mirar el passat. Per això l'expresident espanyol vol recordar -"especialment als més joves"- que "la democràcia no va venir, la van portar. La van portar persones amb idees molt diverses [...] persones com Manuel Fraga, que va impulsar reformes que van fer possible la modernització, l'obertura i finalment la llibertat de la societat espanyola".Aznar diu que en una època en que hi havia una "absència d'un ordre de llibertat", l'exministre franquista "va treballar perquè aquest ordre fos possible. Més tard es va esforçar perquè en la nostra jove democràcia s'assentés un pensament liberal conservador recolzat en valors polítics ferms".

L'expresident espanyol diu que "el temps li donarà la seva vertadera dimensió històrica" i critica que Fraga hagi estat "víctima d'aquesta il·lusió anti-història que s'escriu fora del temps i l'espai reals".

Per a Aznar cal protegir-se del mal que "pretén fer de les vides exemplars exactament el contrari" i per això diu que Fraga "va treballar des de dins per la autodissolució de la dictadura, i ho va fer amb èxit. Va impulsar la transició democràtica, va ser ponent de la Constitució i va crear l'instrument polític que va permetre construir primer i consolidar després una alternativa política al socialisme".

L'expresident acaba l'article fent una concessió a l'emotivitat més espanyolista i diu que "amb Manuel Fraga mor un patriota, un servidor d'Espanya. Se'ns ha mort a tots" i destaca que la vida de Fraga va ser, sobretot, "una vida al servei d'Espanya, una vida al servei dels espanyols". I diu que ha estat una fortuna que "algú de la força i la bondat de Manuel Fraga fessin d'Espanya la seva vocació, la seva obstinació, el seu horitzó i la seva vida". I acaba l'article dient que "sense ell tot hagués estat diferent. Només per això mereix la sincera gratitud de tots els espanyols".

stats