Política 11/02/2020

Aznar i Rajoy declararan com a testimonis al judici sobre la caixa B del PP

La sentència de la Gürtel ja va apuntar a l'existència d'una comptabilitat paral·lela

Ot Serra
2 min
Mariano Rajoy, ahir a l'Audiència Nacional. EFE

MadridLes principals figures de la història recent del PP tornaran a desfilar per l'Audiència Nacional, tal com ja van fer pel judici de la primera etapa de la Gürtel (1999-2005), un procés que va precipitar la moció de censura, la caiguda de Mariano Rajoy i l'arribada de Pedro Sánchez al poder.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquesta vegada, expresidents i ex secretaris generals de la formació popular declararan com a testimonis en el cas dels papers de Bárcenas, que investiga la presumpta utilització d'una caixa B per sufragar la reforma de la seu central del partit, al carrer Génova de Madrid. Rajoy, que el 2017 es va convertir en el primer president en actiu que declarava davant d'un jutge, ara repetirà, i s'estrenarà en seu judicial el també expresident espanyol José María Aznar, a petició de l'acusació popular representada per Associació d'Advocats Demòcrates per Europa (Adade), la mateixa entitat que va aconseguir la declaració de Rajoy al judici anterior.

Encara sense data d'obertura, al judici hi compareixeran Rajoy, Aznar, l'exministra de Defensa María Dolores de Cospedal i altres ex secretaris generals populars com ara Ángel Acebes, Javier Arenas i Francisco Álvarez Cascos. Tots ells ja van negar al judici –i Aznar també davant una comissió d'investigació al Congrés de Diputats– que hi hagués una caixa B al PP i van restar credibilitat als papers de Bárcenas, que apuntaven a pagaments en negre a alts càrrecs del partit. La majoria van desviar la responsabilitat cap al llavors tresorer, Álvaro Lapuerta, mort el 2018. El tribunal, que va acabar condemnant el partit com a partícip a títol lucratiu pel cas Gürtel, va restar en aquell moment "versemblança" als testimonis, també el de Rajoy. De fet, en la sentència de mitjans de juliol ja es va apuntar a l'existència de la comptabilitat paral·lela.

Ara el PP torna a estar acusat de partícip a títol lucratiu pel presumpte desviament de 888.000 euros al marge dels comptes oficials per pagar la reforma la seu del partit, unes obres que es van prolongar del 2005 al 2010, mentre Rajoy era al capdavant del partit. L'expresident i la resta d'exdirigents populars compartiran protagonisme amb l'extresorer Luis Bárcenas –la Fiscalia li demana cinc anys de presó i el tribunal de la Gürtel el considerava una "peça fonamental" de la caixa B–, l'exgerent del partit Cristóbal Páez i tres responsables de l'estudi d'arquitectura que va fer les obres de la seu de Génova. El partit ja va abonar una fiança d'1,2 milions d'euros per evitar que el jutge li embargués béns. Al judici també seran cridats com a testimonis diversos empresaris, com ara Juan Miguel Villar Mir (OHL), Luis del Rivero (Sacyr Vallehermoso) o Juan Roig (Mercadona).

stats