POLÍTICA
Política 17/11/2012

Aznar considera que va ser una "gran equivocació" que Pujol rebutgés entrar al seu govern

L'expresident ho relata en les seves memòries, que també revelen que Josep Antoni Duran i Lleida va ser una de les persones que va contribuir a tancar l'acord CiU-PP del Majestic

Ara / Efe
2 min

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar considera que va ser una "gran equivocació" que l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, rebutgés dues vegades entrar a l'executiu que dirigia després de l'acord del Majestic. "El que no va voler fer Pujol va ser entrar al Govern. L'hi vaig oferir llavors i l'hi vaig tornar a oferir l'any 2000, després de la nostra victòria per majoria absoluta, quan no necessitava els seus vots. Però, a l'hora de la veritat, no va voler assumir cap compromís. Va preferir instal·lar-se en la incomoditat", explica.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons la seva opinió, Pujol "sol encertar en les coses petites i equivocar-se en les grans". "Va decidir mantenir obert el bucle del victimisme i la reivindicació permanent. Estic convençut que va ser una gran equivocació. Crec que Pujol va perdre l'oportunitat de ser el gran protagonista d'un acord històric que hauria beneficiat molt Catalunya", opina l'excap del govern espanyol, que deplora, en canvi, els pactes dels socialistes amb els nacionalistes catalans i bascos, que a criteri seu només es feien per frenar el PP. Per Aznar, els seus pactes amb CiU van ser "bons pactes", ja que posaven fi a una "anomalia històrica en què no hi havia res que l'Estat no pogués raonablement acceptar i assumir".

Aznar ho explica a 'Memorias I' (Planeta), el primer volum de les seves memòries que es presentarà el proper 26 de novembre a Madrid i en què explica algunes de les seves decisions més controvertides durant els seus vuit anys de govern (1996-2004). L'agència Efe n'ha difós aquest dissabte alguns dels continguts.

L'acord de finançament del 1996

Aznar afirma que segueix pensant que el model de finançament autonòmic pactat el 1996 era "raonable i bo". "Si el PSOE de Rodríguez Zapatero no hagués decidit canviar-lo de manera innecessària, la situació d'Espanya seria avui bastant millor", afegeix.

stats