Política 20/05/2016

Aznar censura la política econòmica de Rajoy al considerar un "error" la gestió del dèficit

L'expresident del govern espanyol aposta perquè Espanya "acceleri" el procés de consolidació fiscal

Efe
2 min
L'ex president del govern espanyol José María Aznar

MadridL'expresident del govern espanyol José María Aznar considera un "greu error" relaxar la correcció del dèficit públic i fins i tot advoca perquè Espanya "acceleri" el procés de consolidació fiscal. D'aquesta manera, l'antecessor de l'actual cap de l'executiu en funcions i líder del PP, Mariano Rajoy, esmena la política econòmica dels populars a poques setmanes de l'inici de la campanya electoral insistint en l'error que suposa relaxar la reducció del dèficit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, Aznar ha advertit, en un fòrum organitzat pel Consell General d'Economistes i el Col·legi d'Economistes de Madrid, que l'elevat deute públic porta a una "espiral" de "problemes de tot ordre" de la qual és "extremadament difícil sortir".

Ha advocat per això per seguir apostant per reduir el dèficit, i la manera d'aconseguir-, ha dit, és retallant la despesa pública, "sense confiar simplement en el creixement dels ingressos públics cíclics".

Aznar posa d'exemple el seu mandat

Aznar ha posat sobre la taula el període en què va governar -entre 1996 i 2004- en el qual, segons ha dit, la substitució de la despesa pública per despesa i inversió privades elevar "significativament" el potencial de creixement econòmic i va posar en marxa un " cercle virtuós de cinc milions d'ocupacions ".

Ha lamentat que després d'aquesta època es produís una "paràlisi reformista" en què al país, ha assegurat, està "des de fa ja massa temps".

Després d'assenyalar que la "presumpta incompatibilitat" entre la reducció del dèficit i el creixement és "un debat ideològic i no econòmic" avivat per "les posicions d'alguna esquerra europea", Aznar ha fet un advertiment també sobre el deute públic.

Així, dos dies després que es coneguessin les dades sobre deute públic espanyol -del 100,5% del PIB-, Aznar ha dit que qualsevol país amb un deute supera el cent per cent del seu PIB "s'endinsa en una espiral de problemes de tot ordre de la qual és extremadament difícil sortir". "Això és, m'atreveixo a dir, difícilment discutible", ha sentenciat.

Marge per la consolidació fiscal

José María Aznar ha considerat que Espanya "té marge per a una consolidació fiscal expansiva" i ha insistit que seria un "error històric" mantenir el "aturada reformista en el qual romanem des de fa massa temps".

"No fer ara res deixaria sense efecte els esforços que sí que s'han fet en els últims anys", ha afegit.

Hi ha, ha advertit, "un enorme pòsit de desafecció i desencís que s'està organitzant políticament", i de com es gestioni aquest problema, ha dit, depèn en gran mesura el futur de la UE i les perspectives futures de prosperitat ".

stats