Política 21/12/2015

Aznar insinua que Rajoy ha de deixar la presidència del PP

L'expresident espanyol demana la celebració "d'un congrés obert al més aviat possible"

Dani Sánchez Ugart / Ferran Casas
2 min
Mariano Rajoy i José María Aznar / EFE

MadridEls resultats de les eleccions de diumenge han obert la bretxa interna al PP. El president d'honor del partit, José María Aznar, ha aparegut aquest dilluns per sorpresa en la reunió del comitè executiu de la formació, on s'analitzaven els resultats, i ha demanat a Mariano Rajoy que celebri "un congrés obert al més aviat possible", per tal de trobar un relleu al capdavant de la formació, i al qual, ha aclarit, ell no té intenció de presentar-se.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ningú no pot dubtar que l'evolució del PP fins a arribar a aquestes eleccions requereix una reflexió profunda", ha afirmat l'expresident, que ha demanat que el congrés sigui obert per tal que "els militants puguin definir el futur del nostre projecte i triar la direcció del partit".

L'expresident espanyol ha estat l'estrella de la reunió. La seva presència havia generat molta expectació després de les reiterades manifestacions crítiques amb l'actual direcció del partit i el seu líder, Mariano Rajoy, en els últims temps. Aznar havia criticat els "cinc fracassos" electorals del PP, abans de la davallada del 20-D, i havia agitat la figura d'Albert Rivera com a alternativa al sobiranisme a Catalunya.

La presència d'Aznar no estava anunciada. L'última vegada que el president d'honor del partit va participar en un comitè executiu va ser després de les eleccions del 2011, fa quatre anys, però aleshores les circumstàncies eren diferents: el seu partit va assolir la majoria i ell havia participat en la campanya, en lloc de fer campanya contra Rajoy, com en aquests últims comicis.

Demandes de responsabilitat

La reunió dels dirigents del partit ha estat precedida per les apel·lacions dels membres del comitè a la "responsabilitat" del PSOE per facilitar la investidura de Rajoy. El president del Congrés, Jesús Posada, ha demanat "cap fred" al partit, perquè "les eleccions ja han passat". En la mateixa línia, el ministre d'Indústria, José Manuel Soria, ha afegit pressió al PSOE perquè, segons ell, la investidura de Rajoy és l'única opció d'assolir un govern "estable".

El PP va remarcar ahir el fet que les eleccions del 20-D l'han confirmat com a primera força política a Espanya, però la pèrdua massiva de suports i la dificultat per formar govern que s'albira a l'horitzó, especialment després de la negativa del PSOE a pactar-hi, feien preveure que la reunió dels dirigents del partit d'aquest dilluns no seria plàcida.

Durant la reunió, un grup d'ultradreta ha llançat una bengala a la porta de la seu del partit, al carrer Génova de Madrid. Membres del grup han cridat "això és Espanya" i han marxat, sense que la policia, que escorta la porta de la seu, fes en un primer moment cap detenció.

stats