Política 04/05/2015

La justícia titlla de "simulació" la relació laboral entre Bárcenas i el PP de 2010 a 2013

El tribunal apunta a un possible frau en les cotitzacions a la Seguretat Social

Efe
2 min
Bárcenas dispara contra els alts càrrecs del PP per la caixa B

MadridEl Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha confirmat que no hi va haver un acomiadament improcedent per part del PP de Luis Bárcenas, en una resolució en el qual apunta a un possible frau en les cotitzacions a la Seguretat Social del seu extresorer entre els anys 2010 i 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una decisió feta pública aquest dilluns, el tribunal desestima el recurs interposat per Bárcenas contra la decisió del juliol del 2014 del jutjat social número 16 de Madrid en què va rebutjar la demanda que va presentar contra el PP per acomiadament improcedent, per la qual reclamava 900.000 euros en concepte d'indemnització.

Igual que aleshores, el TSJM veu acreditada l'existència d'una "simulació" en la relació laboral entre el partit i el seu extresorer entre el 16 abril del 2010 –data en què segons el PP hauria cessat en el seu lloc– i el 31 de gener de 2013, quan va causar baixa a la Seguretat Social.

Segons el TSJM, pel fet d'haver simulat per les parts una relació laboral, s'haurien efectuat cotitzacions que "no procedien legalment" i que "poden tenir incidència en futures prestacions de Seguretat Social", fet que posa en coneixement de les instàncies competents.

Així, remet certificació de la sentència, "als efectes oportuns", a la Tresoreria General de la Seguretat Social, al Servei Públic d'Ocupació Estatal, a la Inspecció Provincial de Treball, a l'Agència Tributària i a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Madrid.

Bárcenas va demandar el PP el febrer de 2013 al·legant que havia treballat com a assessor per al partit des del 2010 fins al 2013, i va afirmar que, durant tot aquest temps, va seguir utilitzant una sala de la seu del carrer Génova, un vehicle del partit i altres mitjans materials i personals. En la sentència que va desestimar la demanda per acomiadament improcedent de Bárcenas, el jutge va donar per provat que l'extresorer no prestava cap servei al PP i no va entrar a valorar la validesa o no de la "simulació contractual" que hi va haver entre tots dos.

Sí que ha apuntat que corresponia a Bárcenas i al PP iniciar, si així ho estimaven, un nou procediment sobre aquesta qüestió.

El TSJM comparteix la tesi que no va existir relació laboral entre el PP i Bárcenas durant aquest període, tot i que l'extresorer percebia una retribució mensual i tenia a la seva disposició mitjans materials (com un vehicle amb xofer) i personals (com una secretària personal).

Afegeix que "no pot acceptar-se com a mínimament raonable" que una empresa "es permeti" pagar a un treballador gairebé tres anys sense rebre contraprestació "i més" si el seu salari és de 21.300,08 euros mensuals" ¡, també, que se li proporcionin "una sèrie de mitjans materials i personals perquè els faci servir no en desenvolupament de l'activitat laboral sinó en benefici propi".

"El més normal hauria estat –assegura el TSJM– haver procurat mantenir [Bárcenas] allunyat de la seu del partit, pel seu horitzó penal complicat. Per això, la sentència del TSJM conclou que es va produir una "simulació negocial", que existeix, explica, quan "sota l'aparença d'un negoci normal s'hi amaga un altre propòsit".

stats