Política 19/11/2016

BComú crea un sistema de subvencions amb els diners dels càrrecs electes

Les limitacions salarials que marca el codi ètic del partit barceloní han permès estalviar 216.000 euros en un any i mig

Jordi Mumbrú
2 min
unnamed

BarcelonaBarcelona en Comú utilitzarà l'excedent de sou dels seus càrrecs electes per crear un sistema de subvencions al qual podran accedir tots els ciutadans que presentin projectes relacionats amb els drets, el medi ambient i l'impacte del turisme. En l'any i mig que els 'comuns' fa que són al govern de la capital catalana, la caixa ha acumulat 216.000 euros. El codi ètic d'aquesta jove formació limita el salari dels seus càrrecs electes a 2.200 euros mensuals amb 14 pagues l'any. Tots els diners que paga l'Ajuntament de Barcelona als militants d'aquest partit que superin aquesta xifra van directes al que anomenen 'fons social i solidari'. Només amb l'excedent de l'alcaldessa Ada Colau, segons la memòria del 2015 que el partit va publicar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fons destinarà 90.000 euros a sis projectes diferents que estiguin relacionats amb els drets, la ciutat ambientalment sostenible i l'impacte del turisme i alternatives. N'hi haurà 100.000 més que es destinaran a accions territorials distribuïdes pels 10 districtes de la ciutat. En tots dos casos, d'entre totes les propostes, es farà una primera selecció i després seran els 10.000 militants i simpatitzants els que votaran per decidir quins projectes reben la subvenció. Els altres 26.000 euros es destinaran a finançar determinades campanyes que es duguin a terme a la ciutat. Aquesta decisió s'ha pres aquest matí durant el plenari que el partit ha celebrat al Poblenou. Al plenari hi han assistit l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el tinent d'alcalde Jaume Asens, el regidor Eloi Badia i també el diputat al Congrés d'En Comú Podem Xavier Domènech.

"Tenim molt clar que són diners que vénen de la ciutadania", ha explicat la portaveu del partit, Susana Segovia, per justificar que aquesta inversió ha de tornar d'alguna manera als ciutadans.

Durant el plenari, també s'ha parlat de la nova seu que el partit ocuparà a partir de l'any vinent. L'espai ocupa 1.000 m² i està ubicat al carrer Marina. Costarà 4.000 euros al mes. Actualment, els 'comuns' tenen un local al carrer Castillejos de 300 m² pel qual paguen 1.900 euros mensuals. Aquest punt de l'ordre del dia no s'ha sotmès a votació perquè el contracte ja està firmat.

El codi ètic de Barcelona en Comú va generar polèmica al principi del mandat perquè el partit va decidir no aplicar-lo a alguns alts càrrecs, en contra del que havia promès en campanya. "Vam veure que si volíem un perfil molt bo de professionals, el tema dels sous s'havia de repensar", ha explicat Segovia. Dels 10 comissionats que hi ha al govern municipal, només dos s'apliquen la limitació salarial. A part dels càrrecs electes i els 'fitxatges' externs, la resta de càrrecs eventuals del partit també tenen el sou limitat. Poden ser de 2.200 euros mensuals, 2.000 o 1.800. L'excedent, en aquest cas, no es destina a subvencions ciutadanes sinó a finançar el partit.

stats