Política 20/04/2011

El govern espanyol autoritza l'Advocacia de l'Estat perquè impugni Bildu

El vicepresident Rubalcaba recorda que les coalicions electorals no es poden il·legalitzar seguint la llei de partits

Joan Rusiñol
1 min

MADRIDEl consell de ministres ha donat llum verda a l'Advocacia General de l'Estat perquè posi en marxa el procediment per estudiar eventuals impugnacions de les candidatures electorals de Bildu, la formació que agrupa Eusko Alkartasuna, Alternatiba (una escissió d'Ezker Batua) i persones independents vinculades a l'esquerra abertzale. El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, assegura que s'impugnaran "en la mesura que s'hagi de fer".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ha recordat que les coalicions electorals no es poden il·legalitzar d'acord amb la llei de partits i que, per tant, l'executiu ha posat en marxa l'engranatge necessari per evitar que algunes candidatures de Bildu no vagin a les urnes si es confirma que en formen part membres de l'antiga Batasuna. Per això, les forces de seguretat de l'Estat faran arribar els informes pertinents a l'Advocacia i a la Fiscalia de l'Estat, que presentaran recurs al Tribunal Suprem. L'última paraula és del Constitucional.

Per Rubalcaba, demanar la il·legalització sense ajustar-se a la llei és "fer un flac favor a l'Estat de dret i a la lluita contra el terrorisme".

Sobre l'etarra Antonio Troitiño, que va sortir de la presó la setmana passada, Rubalcaba ha confirmat que es va dictar una ordre de recerca i captura i que s'han posat "tots els instruments" per fer-ho. En canvi, però, no ha volgut ni confirmar ni desmentir les informacions que asseguren que està localitzat al despatx del seu advocat a França. El portaveu de l'executiu ha recordat que Troitiño ha complert la condemna i que és "un home amb els drets intactes, ens agradi més o menys".

stats