Política 02/06/2018

"Prometo guardar i fer guardar la Constitució": Sánchez promet el càrrec davant Felip VI sense Bíblia ni crucifix

El BOE publica el nomenament del líder socialista com a president i el cessament de Rajoy

Mariona Ferrer I Fornells
3 min
Pedro Sánchez, durant la presa de possessió del càrrec a la Zarzuela.

MadridPedro Sánchez ja és president d'Espanya a tots els efectes. El líder socialista ha promès el càrrec davant de Felip VI al Palau de la Zarzuela, per primer cop en democràcia, sense la Bíblia ni el crucifix. "Prometo per la meva consciència i honor complir fidelment les obligacions del càrrec, amb lleialtat al rei, i guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres", ha dit el líder socialista sense mirar ni un sol cop la fila de principals autoritats de l'Estat que l'acompanyava.

Dos minuts abans de les 11 h entrava a la sala d'audiències de la Zarzuela el ministre de justícia en funcions, Rafael Catalá. El seguien els presidents del Tribunal Constitucional i el Suprem, així com els presidents del Congrés i el Senat, i finalment ha entrava el president del govern espanyol, Mariano Rajoy.

L'acte ha sigut estrictament protocol·lari i llampec. Sánchez ni s'ha acostat a la fila d'autoritats i només hi ha estat a prop per prometre sobre la Constitució. Felip de Borbó l'ha felicitat i han sortit de la sala. El líder socialista ja té previst instal·lar-se avui a la Moncloa durant el matí per acabar de configurar el nou gabinet, mentre segueixen en funcions tots els ministres de Rajoy. L'únic que, de moment, ha estat cessat és el líder popular.

Així ho recollia a primera hora d'aquest dissabte el 'Butlletí Oficial de l'Estat' (BOE), que també ha publicat el reial decret signat per Felip VI de nomenament de Pedro Sánchez.

El primer president sense símbols religiosos

Tots els anteriors presidents del govern espanyol havien promès o jurat el càrrec davant de la Bíblia i el crucifix. En arribar a la Zarzuela el 2014, Felip de Borbó va acordar donar l'opció de no haver de prometre o jurar el càrrec davant d'aquests símbols religiosos. Però l'octubre del 2016 Mariano Rajoy s'hi va tornar a aferrar per continuar a la Moncloa. La fórmula que va utilitzar el líder popular va ser la del jurament, a diferència de Pedro Sánchez, mentre que del seu gabinet qui va prometre el càrrec van ser només Soraya Sáenz de Santamaría i María Dolores de Cospedal.

Rajoy es va comprometre a "complir fidelment les obligacions com a president del govern, amb lleialtat al rei; guardar i fer guardar la Constitució com a norma fonamental de l'Estat, així com mantenir el secret de les deliberacions del consell de ministres". En cap moment va dir que ho prometés per "consciència i honor", com ha fet el líder socialista.

Trasllat a la Moncloa

Fonts del l’entorn del president espanyol han apuntat que el traspàs de poders es farà ràpid. Els nous ministres podrien estar nomenats en qüestió d’hores i prendre possessió dilluns de la setmana que ve, per permetre que facin l’intercanvi de carteres i que es pugui celebrar amb normalitat ja un primer consell de ministres divendres. Mentrestant, Sánchez haurà de signar el decret d’estructura del seu govern, és a dir, la composició dels ministeris que després ocuparan les persones que designi. Fonts de l’executiu sortint han assegurat també que facilitaran que la tasca del relleu es pugui fer amb celeritat.

La intenció del líder socialista és convertir de seguida la Moncloa en la seva base d'operacions i no està previst que avui hi hagi moviments a Ferraz, segons ha explicat el secretari d'organització del partit, José Luis Ábalos.

stats