Política 10/03/2015

Bono afirma que Mas estava disposat a abandonar el terme 'nació' a canvi de més diners per a Catalunya

L'exministre de Defensa titlla de "mercader" el president de la Generalitat: "És bo que hi hagi mercaders, però dolent que estiguin al govern"

Acn
2 min
L'exministre de Defensa José Bono. ACN

MadridL'exministre de Defensa, José Bono, ha afirmat aquest dimarts que el president de la Generalitat, Artur Mas, va traslladar ara fa prop de deu anys a l'expresident espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, la seva intenció d'oblidar el concepte de 'nació' a canvi de més diners per a Catalunya: "Tu vés posant més diners que jo aniré traient el terme 'nació'".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

José Bono ha emmarcat aquesta afirmació en l'època en què el govern de José Rodríguez Zapatero es va obrir a negociar el nou Estatut de Catalunya i ha assegurat que les desavinences amb la seva formació sobre aquest tema van precipitar la seva renúncia com a titular de Defensa. "No era progressista defensar un nacionalisme disgregador", ha subratllat Bono, per afegir que "l'esquerra moderada hauria de ser radical en la igualtat dels ciutadans però no en la defensa de plantejaments identitaris".

Segons l'exministre de Defensa, els plantejaments nacionalistes eren "una religió provinciana de vol curt que converteix el lloc de naixement en un valor suprem". "L'Estatut va ser un invent d'un lobby polític no referendat per la ciutadania", ha assegurat, perquè a parer seu el suport dels catalans era residual. "Després ja se sap, tu poses més diners i jo trec això de nació", ha insistit en referència a Mas.

Durant l'acte de presentació del Llibre 'José Bono, diario de un ministro', ha exclamat que va ser "l'únic ministre que no va assistir al debat sobre l'Estatut al Congrés" i que es va absentar amb el vistiplau de l'aleshores president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero. "Des de llavors vaig dir que un Estatut que només era una prioritat per al 0,4 per cent dels ciutadans no podia convertir-se en una cunya per a la secessió".

Bono reconeix que "vam haver de vigilar alguns militars" arran de l'aprovació de l'Estatut

En el seu llibre, José Bono també afirma que l'Estatut no només va provocar la seva renúncia com a ministre sinó que va generar un "rumor de sables" sorgit de l'àmbit militar arran de les manifestacions del tinent general de l'exèrcit espanyol José Mena que va arribar a defensar l'actuació de l'exèrcit en cas que l'Estatut excedís els límits que estableix la Constitució. "No només el vaig destituir sinó que el vaig fer arrestar", ha explicat Bono malgrat compartir la seva oposició a l'Estatut. "Un cosa no treu l'altra", ha sentenciat.

"Vam tenir uns moments complicats", ha recordat l'exministre, per afegir que "vam haver de vigilar alguns militars. Molt pocs, una anècdota" per evitar que un grup reduït anés més enllà d'expressar la seva disconformitat amb "una llei aprovada pel parlament espanyol". Finalment, ha dit que "no hi havia moviment de tropes, ni soroll de sables. En tot cas soroll de llengües".

L'exministre de Defensa creu que Catalunya i Espanya s'han de fer "concessions mútues"

José Bono s'ha mostrat convençut d ela necessitat de reforma la Constitució "a fons" perquè considera que el sistema de partits i la llei electoral "no se sostenen". "Modificar la Constitució i el model territorial és obligat. Catalunya i Espanya han de seguir junts i ens hem de fer concessions mútues perquè separar-se és un desastre per a espanyols i per a catalans", ha conclòs.

stats