Política 25/01/2011

Bono envia una carta als grups polítics per regular les pensions dels diputats

El president del Congrés lidera el debat que dissabte va plantejar el líder del PP, Mariano Rajoy

Redacció
1 min

MADRIDJosé Bono vol evitar el debat partidista sobre els privilegis dels parlamentaris espanyols, que, si han ocupat 11 anys l'escó, poden arribar a cobrar el 100% de la paga de jubilació. Aquesta compensació la cobren avui uns 80 dels 3.500 diputats i senadors que ha tingut Espanya. La idea és reforçar la dedicació a la vida pública i pensant, sobretot, en els primers que van ocupar un lloc a l'hemicicle, molts d'ells gent gran que havia patit exili.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per tot plegat, Bono ha demanat als grups que li facin arribar un informe, en el termini de 15 dies, per fer-se una idea de totes les situacions que poden ser modificades i que poden suposar un greuge respecte al conjunt de la societat. El president del Congrés ha posat sobre la taula la possibilitat d'endurir les incompatibilitats i de fer públic el patrimoni dels diputats, a banda de les activitats complementàries que actualment ja s'han de fer públiques. Això permetria saber quina és la situació econòmica real de cadascú.

Aquesta tarda el ple del Congrés, amb els vots del PP i del PSOE, rebutjarà una iniciativa d'IU per evitar que els expresidents del govern espanyol cobrin un sou públic i un altre de milionari al sector privat, com passa amb Felipe González i José María Aznar.

El diputat d'Esquerra Unida, Gaspar Llamazares, diu que no comparteix "el tir al polític" ni l'ús "demagògic" que se'n pot fer. Recorda que hi ha un fons de compensació per a exdiputats que estan en situacions "delicades o extremes" i diu que cal vetllar perquè tothom, independentment de la seva economia, pugui dedicar-se a la política, i no només els rics.

stats