Política 13/10/2016

L'Ajuntament de Badalona acusa la Delegació del govern espanyol de "mala fe"

Nou regidors han assistit a la vista al jutjat contenciós administratiu. Han entrat i sortit entre aplaudiments

Montse Riart
4 min
Oriol Lladó i els altres regidors de Badalona a la sala de la Ciutat de la Justícia on es fa la vista pel recurs contenciós administratiu presentat per Llanos de Luna contra la decisió d'obrir l'Ajuntament el 12-O

BarcelonaL'advocada de l'Ajuntament de Badalona, Elena Moreno, ha explicat al jutge del contenciós administratiu que estudia el recurs presentat per la Delegació del govern espanyol contra la decisió d'obrir el 12-O que l'expedient administratiu que donava l'opció als empleats d'anar a treballar el dia de la Hispanitat "es va publicar fa cinc mesos". Per això considera que hi ha "certa mala fe" de la Delegació demanant dos dies abans la mesura cautelar per via d'urgència per obligar el consistori a tancar portes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La lletrada ha recordat durant la vista d'avui que no hi ha cap norma que obligui a fer festa un dia determinat i ha assegurat que la mesura judicial "ha acabat relegant la llibertat ideològica dels treballadors i de la ciutadania de Badalona de celebrar una festa".

Segons l'advocada, el consistori no "impedia la celebració del 12 d'octubre", que continua estant marcat al calendari de la ciutat "com a festiu i inhàbil", sinó que ha donava "la llibertat" als treballadors d'optar per una cosa o una altra i facilitava als ciutadans "que treballen de dilluns a divendres la possibilitat de fer tràmits en un dia que tenen festa".

Moreno ha posat èmfasi en el fet que "altres ajuntaments van obrir portes el 12 d'octubre, sense que es produís cap "aldarull ni perjudici" per a la ciutadania. De fet, ha recordat que "en ple segle XXI molts altres treballadors van acudir als seus llocs de feina ahir: transportistes, empleats de la restauració i fins i tot regidors de l'oposició", i s'ha mostrat irònica amb el fet que el PP de Badalona va acudir ahir a denunciar penalment al jutjat de guàrdia els regidors del consistori per desobediència.

L'advocat de l'Estat s'ha ratificat en els arguments per demanar la suspensió de la mesura i ha assegurat que no havien tingut coneixement de l'expedient administratiu fins al 10 d'octubre.

Ara el jutge haurà de decidir si dóna per bona la mesura que va prendre inicialment o si l'aixeca. Encara que el 12 d'octubre ja hagi passat, la decisió pot influir en la investigació de la causa penal per suposada desobediència dels regidors badalonins: si el jutge revoqués la mesura donaria arguments al consistori per defensar que no va desobeir ningú obrint finalment les portes.

Els regidors, rebuts amb aplaudiments

Nou regidors de l'equip de govern de l'Ajuntament de Badalona –només falta l'alcaldessa, Dolors Sabater, que és en una trobada d'alcaldes a Colòmbia– han acudit a la Ciutat de la Justícia, on han arribat i marxat entre aplaudiments. S'hi han trobat, per exemple, el president de l'ANC, Jordi Sànchez, donant-los suport.

Els regidors de Badalona han entrat entre aplaudiments a la Ciutat de la Justícia

El primer tinent d'alcalde i alcalde accidental, Oriol Lladó, ha assegurat abans d'entrar: "No vam actuar per la via de fets, sinó seguint una resolució prèvia acordada, un calendari laboral publicat des de feia molt temps a la web de l'Ajuntament". I, sobre l'amenaça del PSC d'intentar un govern alternatiu, ha dit: "És una declaració política però els números no sumen".

El vodevil judicial en què s'ha convertit el 12-O a Badalona tenia avui –dimecres, 13 d'octubre– un episodi més. L'embolic va començar quan la Delegació del govern espanyol encapçalada per Llanos de Luna va presentar un recurs contenciós administratiu contra la decisió de l'equip de govern municipal d'obrir l'Ajuntament el dia 12. L'objectiu era permetre als treballadors que triessin si volien fer festa el dia de la Hispanitat o bé el 9 de desembre, per aprofitar el pont de la Purísssima.

Com que el recurs de Llanos de Luna es va presentar només dos dies abans del 12-O, no hi va haver temps de fer una vista oral perquè el jutge pogués escoltar les dues parts i decidir. El magistrat va acceptar la petició de la Delegació d'aplicar mesures cautelaríssimes i va obligar l'Ajuntament a fer festa, amb l'argument que si les oficines s'obrien i es deixava de celebrar la Hispanitat en aquell edifici el perjudici seria "irreparable".

L'equip de Govern de Dolors Sabater, per tant, no va poder defensar el seu punt de vista i simplement va rebre l'ordre judicial de tancar pel 12-O. No ha estat fins avui, l'endemà del dia que estava en discussió, que ha pogut presentar els seus arguments al jutjat contenciós administratiu que estudia el recurs de la Delegació.

I mentrestant, en un jutjat d'instrucció...

Però el culebró no s'acaba aquí. Malgrat que inicialment l'equip de govern de Dolors Sabater va dir que acataria la prohibició d'obrir l'Ajuntament el 12-O per no posar els funcionaris en risc de ser denunciats, finalment sis regidors –entre els quals hi havia dos tinents d'alcalde: Oriol Lladó, com a alcalde accidental perquè l'alcaldessa està de viatge, i José Téllez– van assumir la responsabilitat d'obrir ells. El PP va reaccionar immediatament: va denunciar els fets i un jutjat d'instrucció de Badalona ha obert una causa penal per un possible delicte de desobediència a l'autoritat judicial.

Aquesta altra causa encara no se sap com evolucionarà. De moment ningú consta com a investigat. Però tot indica que els regidors implicats seran cridats a declarar, en una data que fixarà el jutge de Badalona que porta el cas penal.

Hi ha, per tant, dos jutges examinant el cas del 12-O badaloní: un per la via del contenciós administratiu i un altre per la via penal.

stats