Política 31/01/2018

Baiget admet que era una "irresponsabilitat" no pactar el referèndum i Batlle nega pressions polítiques als Mossos

L'exdirector de la policia catalana va marxar perquè amb Forn s'obria una "nova fase política"

Ot Serra
2 min
L'exconseller d’Empresa Jordi Baiget arribant al Tribunal Suprem

MadridL'exconseller d'Empresa Jordi Baiget ha afirmat al Tribunal Suprem que era una "irresponsabilitat" no pactar un referèndum i que va renunciar al càrrec perquè no compartia el full de ruta del Govern. En la seva declaració com a testimoni per la causa per rebel·lió que instrueix Pablo Llarena, ha asseverat que era partidari de pactar amb l'Estat i que l'executiu volia treballar en aquest sentit fins al final. Segons fonts de les defenses dels investigats presents, Baiget ha admès que Carles Puigdemont el va cessar per "falta de confiança", després d'expressar els seus dubtes amb el Procés en una entrevista a 'El Punt Avui' a principis de juliol. Tal com van reconèixer ahir Neus Munté, Jordi Jané i Meritxell Ruiz, els exconsellers que també han declarat com a testimonis, Baiget no volia repetir un altre 9-N amb l'escenari de desobediència que implicava.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'exconseller ha assegurat també que no coneixia qui era el nucli dur organitzador del referèndum i ha assenyalat que no li consta que Josep Maria Jové, l'ex número 2 d'Oriol Junqueras, en fos un dels coordinadors. La fiscalia basa el seu relat en l'agenda de Jové incautada al seu domicili durant els escorcolls del 20 de setembre, en la qual hi ha anotacions sobre reunions de diferents dirigents independentistes. A més, Baiget ha negat conèixer el document Enfocats, també intervingut al domicili de l'exsecretari de Vicepresidència.

Després de Baiget ha estat el torn de l'exdirector dels Mossos d'Esquadra Albert Batlle, que ha negat que quan Joaquim Forn va entrar a la conselleria d'Interior rebés alguna instrucció per facilitar el referèndum. Batlle ha afirmat que va deixar el seu càrrec perquè s'obria una "nova fase política" però ha subratllat que no va rebre cap advertiment per part del nou conseller. Sí que s'ha referit a les declaracions als mitjans que Forn va fer en arribar al càrrec, en les quals assegurava que la policia catalana no només no posaria traves a la votació, sinó que en facilitaria la celebració. L'exdirector dels Mossos ha explicat que no va anar a votar l'1 d'octubre i que durant la seva etapa al capdavant de la policia catalana no va participar en cap reunió de planificació del referèndum.

Batlle també ha explicat que els operatius policials sempre els dissenyen els professionals del cos i que, en tot cas, la direcció general supervisa. Això ratifica el que va expressar Joaquim Forn, que va asseverar que el conseller d'Interior no intervé en la configuració dels operatius policials.

Vox demanarà aportar els missatges de Puigdemont a Comín

L'acusació popular en el procediment judicial, representada pel partit d'extrema dreta Vox, ha explicat un cop acabades les declaracions, que sol·licitarà aportar a la causa els missatges privats de Carles Puigdemont a Toni Comín gravats per Telecinco, en els quals afirma que la "Moncloa ha triomfat".

stats