Política 23/07/2012

Baixa el suport a l'austeritat

2 min

Un 40% a favor dels tecnòcrates

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La profunditat i durada de la crisi, juntament amb el descrèdit de la política, formen una combinació de conseqüències potencialment perilloses per al futur de la democràcia. L'inevitable desgast dels governs i la falta d'alternatives que els ciutadans percebin com a viables i il·lusionants adoba el terreny perquè un nombre creixent de ciutadans comenci a estar disposat a sacrificar democràcia a canvi d'efectivitat en la solució dels problemes econòmics. Això explica l'ampli suport a la idea d'un govern tecnocràtic per fer front a la crisi, que supera el 40%, i cal comptar també un 24% d'indecisos. A més, es tracta d'un suport molt transversal, per bé que menys acusat en els sectors que ideològicament se situen a l'esquerra.

Les retallades sí que tenen alternativa

Si en un primer moment l'opinió pública es va mostrar comprensiva amb la política de fortes retallades de la despesa pública que va aplicar el govern de Mas, ara sembla que aquest suport s'ha esvaït. El principal relat legitimador de la política d'austeritat, basat en la idea que no hi ha cap alternativa viable, és rebutjat de manera clara per gairebé un 70% dels enquestats. No és sorprenent, ja que és difícil sostenir en el temps el suport social a una política econòmica tan dura sense que se'n vegi cap resultat tangible. Els votants dels partits d'esquerres rebutgen aclaparadorament la inevitabilitat de les retallades, però parts molt significatives dels electorats de CiU i PP també expressen desacord amb la idea que no hi ha alternativa a l'austeritat.

Independència sí, però amb 'la roja'

Els petards de celebració i les grans audiències eren, sembla, un bon indicador del sentiment majoritari: un 70% dels enquestats donen suport a les seleccions espanyoles quan competeixen internacionalment. Tanmateix, la majoria no ho fa per sentiment espanyol sinó, sobretot, perquè hi juguen esportistes catalans i perquè no hi ha seleccions catalanes a qui donar suport. Aquesta diversitat de raons explica que l'adhesió a les seleccions espanyoles sigui majoritària fins i tot entre els independentistes, que s'hi identifiquen bàsicament per la presència de catalans. El que separa partidaris i detractors de la independència, doncs, no és tant el suport o rebuig a la selecció espanyola, sinó els motius (i, possiblement, la intensitat) de la simpatia.

stats