Política 15/06/2019

Ballart torna a ser alcalde de Terrassa i liderarà el primer govern no socialista a la ciutat

Lluís Puig renuncia a l'acta de regidor i serà substituït per la dona de Josep Rull, Meritxell Lluís

Marc Toro
4 min
Jordi Ballart després de rebre la vara d'alcalde de Terrassa

TerrassaJordi Ballart ha rebut aquest dissabte la vara d'alcalde de Terrassa per tercer cop en els últims set anys, però és la primera vegada que ho ha fet sense les sigles del PSC. El cap de files de Tot per Terrassa (TxT), de fet, torna a ser alcalde de la ciutat per posar fi a quaranta anys de governs del PSC, la formació que va deixar –juntament amb l'alcaldia– quan els de Miquel Iceta van avalar l'aplicació de l'article 155. Després de la sonada victòria de la seva plataforma ciutadana el 26 de maig, en què va aconseguir deu regidors, ha assumit de nou el comandament del govern municipal gràcies a un acord amb els cinc regidors d'ERC, que donaran a l'executiu la majoria absoluta (15) en un ple de 27 representants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En el seu primer discurs com a alcalde, Ballart s'ha compromès a fer de Terrassa una ciutat "referent al país i clarament progressista", "feminista" i "antifeixista", i ha remarcat: "El debat nacional no ens ha de separar": "Prou etiquetes i prou bàndols. I deixin de dir que aquest serà un govern independentista", ha afegit, en un dard al PSC, el seu antic partit i ara segona força amb set regidors. En un ple marcat per les referències als presos i exiliats, Ballart ha defensat una "solució dialogada i democràtica" al conflicte, però ha recordat que dins el seu partit, Tot per Terrassa, hi ha "diferents sensibilitats" i que aquesta mateixa premissa guiarà la seva acció de govern. Repassant les prioritats del nou mandat ja recollides tant al seu programa com a l'acord de govern que ha signat amb ERC, ha promès mirar per "tots els barris" i impulsar la "revolució de les persones".

El pacte de govern entre TxT i ERC és "des de Terrassa i per a Terrassa", segons estableix el document signat per les dues formacions, que es comprometen a treballar per impulsar "projectes transformadors" i deixar la qüestió nacional al marge de l'entesa. "El debat nacional hi plana, però integrem sensibilitats molt diferents i no volem que condicioni les polítiques locals", ha explicat la portaveu del nou partit, la mestra i Creu de Sant Jordi 2019 Núria Marin. En aquest sentit, ha recordat que els de Ballart defensen una "negociació política" per donar sortida al conflicte, però que donaran "llibertat de vot i de consciència" als seus regidors en les votacions al ple relacionades amb el Procés.

Isaac Albert, cap de files dels republicans, també ha deixat clar que l'objectiu és "treballar per Terrassa". "La nostra prioritat és la ciutat, com sempre", ha dit, si bé, amb més èmfasi que els seus socis de govern, ha volgut deixar clar que la ciutat no pot ser "una illa enmig del mar" ni cometre l'"error" d'obviar la repressió a Catalunya. Després de recordar l'exili i la presó dels terrassencs Lluís Puig i Josep Rull, ha advertit que Terrassa "no pot ser una ciutat passiva davant la repressió" ni fer veure que "no és un problema que interpel·la" tothom: "Això no va d'independentistes o no independentistes, va de defensar els drets fonamentals".

La presència d'ERC al govern ha servit a l'alcalde sortint i ara cap de files del segon grup al ple, el socialista Alfredo Vega, per afirmar: "Tot apunta que tindrem un govern independentista". Prometent una oposició "constructiva", ha reclamat als dos grups del nou govern "un ajuntament que sigui de tothom, dels independentistes i dels no independentistes", i una reflexió per mantenir un consistori "neutral" i superar "la gesticulació i els simbolismes". En el seu discurs no s'ha estat, amb tot, de felicitar Ballart per la "victòria clara i indiscutible" del 26 de maig, la primera que no acaba amb un govern socialista. "Ha fet una part de la història de la ciutat, i no és fàcil, així que se li ha de reconèixer", li ha dit, lamentant –això sí– la tensió que hi ha hagut entre l'exsocialista i el PSC durant la campanya i el fet que Ballart els hagi acusat de fer "joc brut".

Un ple marcat pel record als presos i exiliats

Les conseqüències de la repressió, que va fer que Ballart deixés el PSC, en tot cas han sigut molt presents al ple d'aquest dissabte. Un llaç groc ha ocupat la cadira on hauria de seure el cap de files de Junts per Terrassa (JxT), l'exconseller exiliat Lluís Puig, que ha renunciat a la seva acta de regidor a través d'una carta que ha llegit el seu company de files Miquel Sàmper. L'extitular de Cultura, que serà substituït per Meritxell Lluís, parella de Josep Rull, ha deixat clar que vol "continuar complint amb el deure" de denunciar des de l'exili "el moment que es viu com a poble oprimit" i la "persecució política" del Tribunal Suprem.

Puig ha volgut agrair a Ballart que deixés l'alcaldia i el PSC quan els socialistes van avalar el 155. "Vas donar un exemple majúscul de dignitat, vas fer un acte de coherència [...]. Em tindràs sempre al teu costat", ha escrit. Els records al ple també han estat per a l'exconseller empresonat Josep Rull, egarenc i cap de files de CiU a la ciutat uns quants anys. Fins i tot el socialista Alfredo Vega, que ha presidit la mesa d'edat, ha volgut tenir en l'inici del ple unes paraules de record, des de "l'afecte, el respecte i la discrepància", per als dos polítics represaliats.

Regidors d'ERC i JxT han utilitzat fórmules innovadores per prometre el càrrec en aquest sentit: "per les preses i els presos, pels exiliats i les exiliades"; "prometo treballar pel retorn dels presos exiliats i l'alliberament del poble català"; "per imperatiu legal, i juro que no descansaré fina a veure la nostra terra lliure", o "confesso que he desobeït i ho tornaré a fer tantes vegades com sigui necessari en defensa de la democràcia i els drets fonamentals" en són alguns exemples. Abans d'acabar el ple, el nou alcalde de Terrassa ha anunciat que, des d'ahir, ell i el seu company són pares de tres fills adoptats. "Per ser un bon alcalde cal ser un bon pare", ha dit, demanant comprensió a la ciutadania per la conciliació de les dues tasques.

stats