Política 15/01/2016

Citat com a investigat l'alcalde socialista de Tarragona per suposades irregularitats

El jutge considera que "no va actuar per evitar que es continués amb els lliuraments de diners públics a una empresa la contractació de la qual semblava advertir des del principi serioses sospites d'irregularitat". Ballesteros es mostra "tranquil" i convençut de la "legalitat i honradesa" de les seves actuacions, però l'oposició furga en la falta de "transparència"

Europa Press / Acn
3 min
Miguel Cardenal (dreta) durant la reunió d’ahir amb l’alcalde Josep Fèlix Ballesteros.

TarragonaUn jutge de Tarragona ha citat a declarar com a investigat el dimarts 26 de gener l'alcalde de la localitat, Josep Fèlix Ballesteros (PSC), per presumptes irregularitats en la contractació per part del Consistori de l'empresa Inipro per potenciar l'associacionisme entre immigrants.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria, el titular del jutjat d'instrucció 1 de Tarragona, Joaquín Elías Gadea, insta Ballesteros a justificar per què "no va actuar per evitar que es continués amb els lliuraments de diners públics a una empresa la contractació de la qual semblava advertir des del principi serioses sospites d'irregularitat".

El jutge sospita que aquest servei contractat no calia, que hi va haver un "direccionament" de l'adjudicació a una empresa en concret, que es va excloure qualsevol altre competidor i que podria haver-hi una contrapartida que des de l'administració es podria haver obtingut a canvi d'obtenir el contracte a Inipro. Ballesteros havia estat imputat pel cas dels suposats sobresous de la Federació de Municipis de Catalunya, però l'Audiència ho va arxivar.

Ballesteros, "tranquil" i convençut de la "legalitat" i "honradesa" de les seves actuacions

Ballesteros s'ha mostrat "tranquil" i convençut que les seves actuacions s’han emmarcat sempre en els principis de "legalitat i honradesa", i s’ha posat a disposició de la justícia perquè és “el primer interessat” a aclarir les ombres que planen sobre la seva gestió. Ballesteros ha insistit que va signar les factures d’Inipro per decret, perquè “hi havia la certificació tècnica que s’havien fet els treballs”, i no pagar-los, malgrat que no s’havia seguit el procediment legal de contractació de l’empresa, hauria produït un “enriquiment injust” per part de l’administració.

Segons Ballesteros, que no ha pensat a dimitir ni tampoc a recórrer la interlocutòria en què se'l cita a declarar, el cas es limita a unes “irregularitats de gestió” a l’Institut Municipal de Serveis Socials. A més, l'alcalde sosté que no controlava personalment els procediments de contractació ni les empreses que hi concorrien.

El cas és que el contracte subscrit l’any 2010 entre l’IMSS i l’empresa Inipro es va prorrogar al marge de la normativa de contractació durant els anys 2011 i 2012 i, tot i que els serveis de Secretaria i Intervenció municipals van advertir expressament de la il·legalitat de la contractació, els expedients elaborats pels serveis tècnics apuntaven a la conveniència d’abonar les factures presentades per l’empresa, ja que havia realitzat els treballs. Per aquest motiu, l’alcalde va signar set decrets per abonar les factures. A més, el 80% de la facturació d’Inipro entre el 2010 i el 2012 es correspon amb ajuntaments socialistes. Per això, Ballesteros ha reconegut que “hi va haver irregularitats de gestió que estem corregint”.

L’oposició acusa Ballesteros de manca de transparència i d’irresponsabilitat

Per part de la CUP, la seva portaveu, Laia Estrada, ha manifestat la seva “preocupació” i “tristesa” davant la manca de responsabilitat de l’alcalde a l’hora d’esclarir els fets. “Hi ha dubtes raonables sobre si s’han fet o no els treballs”, ha etzibat. Estrada també ha carregat contra l’alcalde perquè “no s’ha preocupat d’esbrinar les raons per les quals es van presentar al concurs tres empreses que han resultat ser la mateixa”. És el mateix que ha plantejat el portaveu del grup municipal d’ERC, Pau Ricomà, que ha acusat l’alcalde de manca de transparència i de no haver-se preocupat per saber “si l’empresa havia fet la feina o no”.

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans, Rubén Viñuales, ha criticat que l’alcalde digui “que no sap res, que no té competències i que no s’ho mira tot”. “Ens entristeix veure un alcalde que no sap què passa a l’Ajuntament, fa cas omís de set advertiments d’il·legalitat i signa unes factures”, ha lamentat. C’s ha apuntat, també, que el cas podria amagar un presumpte “finançament il·legal” del PSC. Per part de CDC, Albert Abelló ha titllat de "fet molt greu" la investigació de l'alcalde i ha dit que ara l'equip de govern és "encara més feble".

stats