Política 17/01/2012

El tribunal rebutja les dues recusacions que demana Garzón en el judici per les escoltes del Gürtel

El jutge s'asseu al banc dels acusats del Tribunal Suprem per ordenar les gravacions de les converses que van mantenir diversos imputats empresonats pel cas Gürtel amb els seus advocats. S'enfronta a 17 anys d'inhabilitació

Efe
3 min
Garzón, amb el seu advocat, durant el judici al Tribunal Suprem pel cas Gürtel / EFE

MadridLa sala del Tribunal Suprem (TS) que jutja al magistrat de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, per ordenar les gravacions de les converses que diversos imputats pel cas Gürtel van mantenir amb els seus advocats mentre estaven empresonats, ha rebutjat les recusacions sol·licitades per Garzón a dos dels membres del tribunal al considerar que “ja han estat resoltes”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El tribunal que jutja a Garzón, que està acusat de prevaricació i violació de les garanties constitucionals, també ha rebutjat la sol·licitud del magistrat de poder recórrer en segona instància en cas de ser condemnat. En aquest sentit, el president del tribunal, Joaquín Giménez, ha explicat que el fet que els aforats no tinguin accés a una segona instància penal "és una previsió legal que no és renunciable", ja que és el previst pel poder legislatiu i per tant, "agradi o no agradi ", el Suprem no pot intervenir en les decisions del Parlament.

Giménez sí que ha acceptat que declari demà al matí un funcionari del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, Vicente Maroto, com demanava Garzón. El tribunal també permetrà que s'escoltin "a porta tancada" les gravacions entre els imputats del cas Gürtel i els seus advocats que es considerin procedents, sempre que es justifiqui el seu interès per a la causa i no hagin estat ja excloses perquè afecten la confidencialitat o al dret de defensa.

La sala ha suspès el judici fins les 17 hores, quan ha de declarar Garzón, que s'enfronta a 17 anys d'inhabilitació.

Suport a Garzón

El jutge ha arribat a la sala, abans de l'inici de la sessió a les 10.30 hores, enmig dels aplaudiments dels seus seguidors. Els defensors del jutge, la plataforma Solidarios con Garzón -que agrupa organitzacions per la recuperació de la Memòria Històrica, artistes i intel·lectuals- ha convocat una concentració a les deu del matí, davant del TS, per denunciar la "persecució política" al jutge.

A més, la Plataforma contra la Impunitat del Franquisme ha demanat la dimissió de la Sala que jutja a Garzón a través d'un document en que també reclamen "justícia democràtica" per al magistrat i "veritat, justícia i memòria" per a totes les víctimes del franquisme.

La defensa de Gürtel

L'advocat José Antonio Choclán, que representa el considerat cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, ha acusat avui al jutge Baltasar Garzón de "manipular" i "fabricar tesis" per "intentar legitimar les seves decisions prevaricadores", com va ser ordenar les escoltes als lletrats.

Choclán, que es va adherir a la querella presentada per l'advocat Ignacio Peláez contra Garzón i demana 17 anys d'inhabilitació per al magistrat pels delictes de prevaricació i violació de les garanties constitucionals, ha considerat extemporanis i manifestament infundats tots els plantejaments del jutge.

Així, ha assenyalat que "a qualsevol ciutadà li agradaria tenir el privilegi" que té Garzón de ser jutjat al Tribunal Suprem i que qui, com ell, utilitza aquest privilegi per la seva aforament "no pot utilitzar-lo per posar tatxes al sistema".

"La legalitat vigent és la que és i no hi ha raó per a suspendre aquest judici", ha dit Choclán, coincidint amb el que després ha exposat l'advocat Gonzalo Rodríguez Mourullo, que representa el número dos de la trama Gürtel, Pablo Crespo, i demana 15 anys d'inhabilitació per a Garzón.

Tres anys després

La causa per aquestes escoltes telefòniques va començar el 2009, quan Ignacio Peláez, advocat d'un dels imputats pel cas Gürtel, va sol·licitar deu anys d'inhabilitació per Garzón, suspès de les seves funcions a l'Audiència Nacional des del maig del 2010. L'advocat de Francisco Correa, el suposat cap de la trama, demana 17 anys d'inhabilitació, i el de Pablo Crespo, 15 anys. En canvi, el fiscal demana l'absolució del magistrat.

Garzón es juga la seva carrera si resulta condemnat. Actualment està suspès cautelarment de les seves funcions a l'Audiència Nacional.

Garzón sempre ha mantingut la postura d'argumentar que les escoltes eren la "única via" per a evitar que els caps del cas Gürtel poguessin ocultar proves.

La vista judicial té previst allargar-se els propers tres dies, sempre en sessions matinals, i començarà amb qüestions prèvies per continuar amb l'interrogatori a Garzón, aquest mateix dimarts o bé aquest dimecres.

Dos judicis més

El magistrat de l'Audiència Nacional té pendents dos judicis més. El dia 24 de gener serà jutjat per haver-se declarat competent per investigar els crims del franquisme. També l'han de jutjar per uns cursos que va fer a Nova York entre 2005 i 2006. Se l'acusa d'haver rebut diners de diversos bancs.

stats