Política 05/01/2016

Baños: "He procurat no trair-me a mi mateix"

En una entrevista a RAC1, el fins ahir cap de files de la CUP al Parlament diu que està "més tranquil" i que té la consciència tranquil·la després d'haver dimitit en veure's "incapaç" de defensar el veto a Mas

Laia Vicens
3 min
Antonio Baños durant l'entrevista a RAC1 l'endemà de renunciar a l'acta de diputat / EFE

BarcelonaEl fins ahir president del grup parlamentari de la CUP, Antonio Baños, ha explicat aquest dimarts les raons de la seva dimissió. "No em veia amb cor de representar l'opció [de no investir Artur Mas]", ha revelat en una entrevista a RAC1, des d'on ha negat que sigui "una traïció" al partit, sinó que l'ha mogut la seva "coherència personal". "He procurat no trair-me a mi mateix", ha sentenciat. Ha concretat que la seva dimissió no té marxa enrere encara que Mas anunciés que es retira i que no vol ser president.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Baños ha dit que ara està "més tranquil" i ha confessat que té la consciència tranquil·la. Tot i que la seva dimissió arriba només tres mesos després de les eleccions, Baños ha negat penedir-se d'haver estat el candidat de la CUP el 27-S. "Com a experiència vital és fantàstica i que et votin és un honor sempre", ha dit i, utilitzant la seva habitual ironia, ha dit que el que li sap més greu és "durar menys que Pere Navarro", l'exlíder del PSC. Segons ha explicat, era una decisió que tenia presa abans de diumenge, quan la CUP va tancar la porta definitivament a fer Mas president.

En qualsevol cas, el qui va ser cap de llista de l'esquerra independentista ha defensat que la seva dimissió no és contradictòria amb el discurs de la CUP, que ha defensat els últims tres mesos que no s'havia d'investir Mas. Segons ha dit, ell va votar en contra de Mas fins a dues vegades en el primer debat d'investidura i no ho va fer "a contracor" perquè aleshores l'únic que hi havia sobre la taula era "l'oferta d'un govern autonòmic" i una "investidura sense més", no pas una proposta d'acord de Junts pel Sí més àmplia. I és que Baños ha dit que la CUP volia "pressionar i forçar" Junts pel Sí a fer "propostes més elaborades i engrescadores" per omplir de contingut el què i el com fer la independència.

Una opinió "modulada" a partir de la proposta d'acord de JxSí

Així, ha recordat que el seu "'no' tranquil" volia dir que la CUP votava que no al candidat però que no s'aixecava de la taula de negociació. Per això, i després de llargues converses amb CDC i ERC, Baños va "modular" la seva opinió en veure la proposta d'acord de Junts pel Sí en relació al pla de xoc, el procés constituent i la ruptura amb l'Estat. "Per mi era suficient, potser el pla de xoc era minso, però era més útil utilitzar les eines que proposava que no pas no fer-ho", ha assegurat. Baños ha defensat, malgrat tot, els mètodes assemblearis de la CUP, una organització "molt plural, complexa i rica en matisos". "El procés de decisió és absolutament exemplar", ha assegurat.

"Em sap greu, volia encetar la legislatura per poder bastir la República Catalana", ha dit, reconeixent, tal com va fer a la carta, una "sensació de fracàs". El cupaire ha confessat que havia comentat amb alguns membres de JxSí que fins ara no s'havien posat en política, com Lluís Llach, Eduardo Reyes o Carme Forcadell, que tots feien el pas per fer "coses que no s'havien fet mai". "Véns amb una idea i no s'ha pogut fer", ha lamentat.

Tot i això, Baños ha negat que pugui ser el candidat d'ERC en unes noves eleccions. "ERC és socialdemòcrata i jo sóc anticapitalista", ha sostingut. Ara bé, el que sí que ha avisat és que "no es desentendrà" d'un procés independentista que "no té aturador". "Jo seré a les paradetes repartint tríptics o fent quilòmetres per convèncer gent", ha afegit, perquè, al seu parer, "el procés no està mort, potser només ensopit".

stats