POLÍTICA
Política 11/04/2011

Barcelona culmina les consultes d'independència amb una resposta massiva

257.000 barcelonins voten en el referèndum del 10-A, amb una participació del 21,37%. Des d'Arenys de Munt, han votat 885.000 catalans. CiU diu que "pren nota" i que farà bandera del dret a decidir

I.salvatierra
2 min
Eufòria en el balanç Maite Fandos, Oriol Pujol, Josep Cruanyes, Magda Oranich i Muriel Casals durant la roda de premsa final.

BarcelonaEl dret a decidir es lleva aquest 11-A amb més embranzida que mai. En contra del que es podria pensar, Barcelona, cap i casal de Catalunya, ha liderat l'última tongada de consultes d'independència, amb una resposta massiva. En total, 257.645 barcelonins van exercir ahir el seu dret a vot. Amb una participació del 21,37% dels cens, i del 18,14% si es tenen en compte els electors de més de setze anys i els immigrants no censats. A la consulta de la Diagonal hi van votar 172.161 barcelonins. A les municipals del 2007, Hereu va obtenir 182.216 vots. Barcelona Decideix ha aplegat més gent que PSC i ICV-EUiA junts, les dues formacions que integren el govern municipal. "Mai, ni en el més remot dels nostres somnis, podíem haver imaginat un resultat així", va dir exultant el portaveu de Barcelona Decideix, Alfred Bosch, després de donar a conèixer les dades de participació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El resultat també és esperançador. El "sí" ha obtingut a Barcelona un 91,46% dels vots. La dada més destacada, però, és la del "no": un 7,32%; un percentatge superior al que hi ha hagut a la majoria de municipis en les diferents onades de consultes. El portaveu de Barcelona Decideix va agrair que aquests votants del "no" acudissin a les urnes. "Uns demòcrates que han fugit de les consignes fàcils que s'han anat donant al llarg dels darrers mesos", va dir.

A la resta de pobles on ahir es van fer consultes també es va imposar el "sí", amb una participació desigual.

Des que Arenys de Munt va tirar pel dret i va organitzar la primera consulta d'independència, 885.000 catalans han exercit el seu dret a decidir.

Conscient de l'impacte, CiU, per boca d'Oriol Pujol, ja va dir ahir que "pren nota" dels resultats i que farà bandera pel dret a decidir. ERC i Solidaritat també van mostrar-se decidits que hi haurà un abans i un després de les consultes d'independència.

Bona part dels membres del Govern residents a Barcelona –vicepresidenta Joana Ortega inclosa– van apuntar-se al referèndum. La majoria d'ells, però, com ja va fer el president Artur Mas, van preferir no sortir a la foto i van votar sense haver anunciat abans on ho farien.

stats