Política 06/07/2012

La justícia dóna la raó a Barcelona Decideix un any després de la consulta

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya conclou que el govern de Jordi Hereu va vulnerar "el dret a la llibertat d'expressió" en no permetre penjar 400 banderoles sobre el 10-A

Ara
1 min
Consulta sobre la independència del 10-A

BarcelonaLa plataforma Barcelona Decideix, que va ser l'encarregada de promoure i organitzar la consulta sobre la independència que es va celebrar a la capital catalana el 10 d'abril del 2011, ha guanyat el pols contra l'ajuntament barceloní per la prohibició de col·locar banderoles. Això sí, la sentència arriba 15 mesos després de la celebració de la votació. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha resolt que el consistori aleshores capitanejat per Jordi Hereu "va vulnerar el dret a la llibertat d'expressió" en no permetre la col·locació de 400 banderoles als carrers cèntrics de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Les banderoles es limitaven a convocar una consulta, i no a demanar un pronunciament sobre les opcions que es plantejaven", estableix la sentència. Un dels arguments utilitzats per l'ajuntament per denegar el permís va ser que aquestes banderoles –que amb anterioritat sí que havia autoritzat exhibir– era que es volien col·locar en ple context preelectoral, ja que les eleccions municipals estaven fixades per al 22 de maig, i això podia afavorir determinades opcions polítiques. Davant aquest argument, el tribunal argumenta que es tractava "d'unes eleccions locals, on els temes objecte de debat no són la independència de Catalunya o les relacions d'aquesta amb l'Estat" i que, per tant, la consulta no tenia per què influir en el sentit del vot dels ciutadans.

El diputat d'ERC-Rcat-Catalunya Sí a Madrid, Alfred Bosch, aleshores portaveu de Barcelona Decideix, considera que la sentència és "un bon precedent democràtic".

stats