Política 29/05/2018

Bárcenas troba "cínic" dir que el PP és responsable dels "milers de càrrecs" del partit

L'extresorer titlla de "política" la sentència en una entrevista a 'El Mundo'

Ara
3 min
Bárcenas troba "cínic" dir que el PP és responsable dels seus "milers de càrrecs"

MadridL'extresorer del PP Luis Bárcenas, condemnat a 33 anys i 4 mesos de presó per la trama Gürtel, ha assenyalat que la decisió de la secció segona de la sala penal de l'Audiència Nacional és una "sentència política" i ha qualificat de "cínic" que s'acusi el PP perquè és "impossible" que sigui responsable del que fan els "milers de càrrecs" del partit. "És una sentència política en què la valoració de les proves practicades al judici no s'han tingut en compte. Tinc la sensació d'haver assistit a un judici diferent del plasmat a la sentència", ha assenyalat en una entrevista a 'El Mundo' el que va ser tresorer del PP entre el 2008 i el 2009. També ha recalcat que hi ha "desequilibris clars entre els condemnats per un mateix delicte i la pena que s'ha assignat a cadascun".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'extresorer del PP –condemnat per delictes de blanqueig de capitals, falsedat continuada, apropiació indeguda, contra la hisenda pública, estafa en grau de temptativa i falsedat en document mercantil– ha reiterat, a més, que recorrerà la sentència al Tribunal Suprem i ha al·legat que ha estat condemnat "exclusivament" per delictes econòmics. "Hi ha prou jurisprudència de cassació de condemnes per delictes similars a banquers, futbolistes i empresaris amb penes molt inferiors" a les que s'han imposat en aquest cas, ha concretat.

Bárcenas ha subratllat que en aquesta sentència, relativa a la primera etapa de la Gürtel (1999-2005), s'han jutjat "conductes personals que no tenen res a veure amb el Partit Popular com a institució". El partit ha estat condemnat com a partícip a títol lucratiu a pagar 133.628,48 euros. En aquesta línia, ha censurat el "cinisme extraordinari" que han demostrat altres formacions polítiques amb les crítiques per la responsabilitat de Gènova, perquè, ha defensat, "és impossible" que la formació pugui "controlar i ser responsable del que fan milers de càrrecs electes". "Un banc hauria de ser penalment responsable dels diners que un empleat robi dels clients? Llavors, per què un partit sí, amb relació al que facin els seus càrrecs electes?", s'ha preguntat.

L'exgerent del PP ha assenyalat, a més, que des de l'any 2013 no ha parlat "amb ningú" del partit i ha explicat que el famós SMS que el president del Govern, Mariano Rajoy, li va enviar amb el missatge 'Luis, sigues fort' era per traslladar-li ànims pels atacs que estava rebent quan es va conèixer que tenia un compte a Suïssa. "El 'Fem el que podem' cal entendre'l en clau interna, atès que alguns companys de partit, desoint la seva opinió, tiraven més llenya al foc", ha assenyalat Bárcenas, que ha negat que hi hagi hagut un pacte amb el PP i ha explicat que va retirar l'acusació per la destrucció dels discos durs per centrar-se en la seva defensa.

L'extresorer, que ha eludit respondre a qualsevol pregunta relacionada amb la peça separada coneguda com 'els papers de Bárcenas', també ha negat haver parlat de canviar el seu testimoni sobre el lliurament de sobres amb diner negre a Rajoy i ha aclarit que quan va esmentar la possibilitat de matisar-ho, es referia a "puntualitzar-ho", cosa que "efectivament" farà "quan sigui el moment". Igualment, ha negat que tingui una gravació que implicaria el president del govern espanyol en una negociació sobre la seva indemnització en diferit, així com l'existència d'un pacte sobre això.

"Jo quedava a disposició del partit amb poca o nul·la visualització de cara a l'exterior fins que no es resolgués el tema judicial i decidíssim d'acord mutu quina funció exerciria. Aquest era el sentit de la carta que vaig enviar al president. Si no fos així, hauríem resolt el contracte laboral quan tocava i jo hauria rebut la indemnització que em corresponia, tal com va passar, sense anar més lluny, amb Cristóbal Páez –exdirector gerent del PP–", ha explicat.

stats