Política 14/03/2016

El TSJC envia el cas del 9-N al Tribunal Suprem

L'alt tribunal té ara l'última paraula sobre la causa. Precisament, el president del TSJC, Jesús Maria Barrientos, i el conseller de Justícia, Carles Mundó, s'han reunit aquest dilluns i han parlat de la querella del 9-N. Barrientos no ha comunicat a Mundó la derivació de la causa

Joan Serra Carné
4 min
Jesús María Barrientos i Carles Mundó, aquest dilluns a la seu del TSJC.

BarcelonaEl jutge del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Joan Manuel Abril, ha acordat remetre la causa del 9-N al Tribunal Suprem per la condició d'aforat de l'exconseller de la Presidència Francesc Homs, actual diputat i cap de files de Democràcia i Llibertat al Congrés. El jutge veu indicis de delicte en el paper d'Homs el 9-N iconsidera que tota la causa ha de passar a ser instruïda pel Suprem perquè "la instrucció no es pot dividir". "Els presumptes fets que s’atribueixen a l’exconseller Homs no poden escindir-se dels fets comesos, suposadament, per la resta dels investigats en la causa", exposa l'argumentari, en referència a Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau. Ara serà el Suprem qui haurà de decidir si assumeix el cas. L'ARA ja va detallar durant el mes de febrer, en dues informacions, que aquest procediment judicial s'acostava a Madrid.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Precisament, el TSJC ha donat a conèixer la seva reclamació al Suprem just després que el conseller de Justícia, Carles Mundó, i el president del TSJC, Jesús María Barrientos, s'hagin reunit aquest dilluns al matí, en la seva primera trobada oficial després de la presa de possessió del magistrat.

La reunió, definida per tots dos com a "cordial", ha servit per afrontar qüestions relacionades amb l'actualitat, com la querella del 9-N, per la qual han hagut de declarar Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs. "Hem comentat aquesta qüestió en els termes que correspon a cadascú", ha apuntat Mundó després de la trobada, que ha durat més d'una hora i mitja. Fonts del departament de Justícia han explicat a l'ARA que el president del TSJC no ha comunicat a Mundó el trasllat de la causa del 9-N al Suprem. Portaveus del TSJC han explicitat que el president del tribunal "no té coneixement sobre com van les instruccions dels jutges de Catalunya". El conseller s'ha mostrat "convençut que les qüestions de la política" es podran "resoldre des de la política". Ara bé, Mundó ha avisat l'Estat que "utilitzar els tribunals" per solucionar un conflicte polític és "apagar el foc amb gasolina".

Barrientos ha escoltat atentament les paraules del conseller, que ha subratllat que "els tribunals tenen l'obligació de fer la seva feina". El president del TSJC ha preferit no fer "cap valoració política" sobre la situació del procés sobiranista. "El que jo cregui no té cap importància", ha expressat davant de la premsa. Sí que ha admès, però, que està "preocupat" per "determinades pautes de conducta", en referència al suport rebut per Francesc Homs, diputat de Democràcia i Llibertat, durant la seva declaració voluntària al TSJC en relació a la causa del 9-N. Diverses autoritats –com consellers del Govern o la presidenta del Parlament, Carme Forcadell– van acompanyar Homs a declarar. L'exconseller de la Presidència i avui diputat al Congrés va desplegar un argumentari amb càrrega política. "Com més alta sigui la pena que ens demanin més gran serà la victòria", va dir davant del jutge Joan Manuel Abril.

En el seu discurs de presa de possessió, Barrientos va instar a resoldre el procés sobiranista lluny dels tribunals. "Que ningú acudeixi als jutjats i als tribunals a la recerca de solucions al debat social obert actualment a Catalunya", va expressar a finals de febrer el nou president del TSJC. També va formular un avís directe als responsables polítics: "Només a ells els correspon encaminar aquest debat i articular respostes imaginatives que puguin ser acceptades per àmplies majories socials". La plana major de la justícia espanyola –encapçalada per Carlos Lesmes, president del Consell General de Política Judicial (CGPJ)– va escoltar en directe tots els matisos del discurs del nou president dels jutges catalans.

Barrientos nega "tensions" entre els jutges pel procés sobiranista

En les valoracions davant de la premsa després de la reunió, Barrientos ha negat que hi hagi "tensions" entre els jutges pel procés sobiranista. El president del TSJC, que en el seu argumentari davant del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) quan aspirava a la plaça va expressar la seva preocupació per la declaració de ruptura del Parlament i va augurar unes "difícils" relacions amb la Generalitat, ha precisat que no ha "identificat" entre la judicatura catalana "tensions específicament relacionades" amb el procés polític que viu Catalunya, una reflexió que ha cridat l'atenció de membres del Govern. Barrientos havia assegurat abans d'accedir al càrrec que l'endèmica manca de vocació de jutges a Catalunya s'havia agreujat per la "delicada situació de la comunitat", un fet que, al seu parer, creava "incertesa entre els companys de carrera" i alguns es plantejaven marxar-ne.

L'ús del català a la justícia i nous jutjats

Barrientos i Mundó han debatut durant la reunió sobre qüestions que tant el TSJC com la conselleria de Justícia tenen sobre la taula. Mundó ha traslladat al magistrat la "deficient" utilització del català als tribunals. Barrientos s'ha compromès a "insistir" als jutges en la necessitat de "donar compliment a la legalitat en usos lingüístics" a la justícia catalana. En les pròximes reunions de la comissió de coordinació entre el TSJC i el departament –després de Setmana Santa– també s'avançarà en la digitalització de la justícia i en la petició de creació de nous jutjats. La Generalitat en reclama nou arreu del territori per atendre la situació de saturació. "Hem consensuat les prioritats", ha afirmat el conseller. Tanmateix, Barrientos ha recordat que el ministeri de Justícia ja ha alertat que no es prendran decisions en relació a l'obertura de nous òrgans judicials a Catalunya fins que no hi hagi nou govern a Espanya.

stats