DRET A DECIDIR
Política 17/11/2012

Durao Barroso diu que Catalunya hauria de negociar abans o després l'adhesió a la UE

Se salta la consigna de la Comissió Europea, que intenta evitar contradiccions mantenint-se al marge del debat fins que un estat membre no li demani oficialment la seva posició

Ara
1 min
Barroso i Rajoy, reunits a Cadis

BarcelonaEl president de la Comissió Europea, José Manuel Durao Barroso, ha ratificat aquest dissabte que si Catalunya se separés d'Espanya hauria de començar a negociar la seva adhesió a la Unió Europea. Barroso s'ha referit a les aspiracions sobiranistes de Catalunya en la roda de premsa que ha ofert a Cadis amb motiu de la seva participació com a convidat a la Cimera Iberoamericana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat sobre si la Comissió Europea manté, com va concloure el 2004 en relació amb el cas d'Algèria, que quan un territori se separa de l'estat matriu ha de començar des de zero per aconseguir la seva adhesió al club europeu, Barroso ha respost amb un "sí". "La situació jurídica no ha canviat, des del 2004, ja que el Tractat de Lisboa no ha introduït cap canvi sobre això, i, per tant, puc confirmar que la posició de la Comissió en aquesta qüestió segueix sent la mateixa", ha recalcat.

Reintegració immediata

El cert, però, és que la Comissió Europea, per evitar les contradiccions entorn al cas català, va optar setmanes enrere per anunciar que no es posicionarà sobre la qüestió catalana ni cap altra fins que no ho demani oficialment un estat membre. Diversos experts argumenten que, de fet, l'eventual ampliació interna portarà un procés de negociació que pot fer-se en paral·lel al procés pel referèndum perquè estigui tot llest per al moment en què Catalunya decideixi. En aquest sentit, fonts europees han confirmat a l'Ara.cat aquest dissabte que les declaracions de Durao Barroso no són contradictòries ni exclouen una "reintegració immediata".

stats