Política 02/04/2020

Bassa, sobre la decisió de presons: "Algú de la junta de tractament o de més amunt s'ha espantat"

L'entorn de Sànchez reclama que es faci com amb "altres presos" i se'ls apliqui el tercer grau

Núria Orriols
3 min
L'exconsellera de Treball, Dolors Bassa, en una imatge d'arxiu cinc dies abans del referèndum del 2017.

BarcelonaL'avís que va llançar el Tribunal Suprem dimarts contra l'excarceració dels presos polítics per passar el confinament del covid-19 a casa ha tingut efecte, segons opina l'exconsellera de Treball Dolors Bassa. "Algú s'ha espantat. De la junta de tractament o de més amunt", ha expressat aquest dijous al matí en conversa amb el seu entorn més pròxim després de conèixer la decisió de Puig de les Basses de mantenir-la a la presó, on compleix una condemna de 12 anys per haver impulsat el referèndum de l'1-O.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest migdia el departament de Justícia ha fet un comunicat en què explica que les juntes de tractament de Mas d'Enric, Lledoners i Puig de les Basses han desestimat que els presos polítics, que estan classificats en segon grau i sortien a treballar o fer voluntariat, passin el confinament a casa. Tanmateix, altres juntes de tractament de presons catalanes sí que han optat per excarcerar 15 interns que estaven en segon grau i feien sortides programades de la presó. La conselleria justifica la decisió "inèdita i extraordinària" per reduir el nombre de reclusos a les presons mentre duri l'emergència sanitària i remarca que les decisions depenen directament de les juntes de tractament i no pas del Govern.

Bassa explica que dimarts va signar un informe amb l'educadora social de la presó per preparar la seva sortida, abans que es reunís la junta de tractament, que en tot cas hauria estat la responsable de validar la decisió. Es tracta d'un document breu en què s'inclou, entre d'altres, la localització del seu domicili. Segons fonts coneixedores, a Mas d'Enric, on compleix condemna l'expresidenta del Parlament, Carme Forcadell, no els van fer signar res, però en el cas de Lledoners també es van sol·licitar les adreces de casa dels empresonats dimarts al migdia, com a pas previ per elaborar aquest informe breu. "Tot queda aturat amb el Suprem", afirmen diverses fonts consultades. Des del departament, però, afirmen que no tenen constància que s'hagués elaborat aquest tipus de document en cap dels casos.

Al centre penitenciari de Puig de les Basses, la junta de tractament s'havia de reunir dimecres, segons expliquen fonts de la presó i, finalment, la reunió es va ajornar fins aquest dijous al matí. I, malgrat les bones perspectives que l'exconsellera tenia dimarts, finalment la presó ha acabat decidint que no concediria cap permís de confinament domiciliari als presos de segon grau, tampoc a Dolors Bassa.

La germana de l'exconsellera i diputada d'Esquerra a Madrid, Montserrat Bassa, ha sigut molt crítica a les xarxes socials: "Que tenim l'enemic a Madrid ja ho sabia. El que no sabia és que també el tenim a casa".

El seu fill, Pep Surroca, aquest dijous al vespre ha fet aquestes declaracions a través de Twitter: "A partir d'avui, si passa alguna cosa a la meva mare (per coronavirus o per la situació de les presons catalanes) o si no es pot tornar a abraçar a l'àvia (que cuidava ella amb un 100.2 aprovat pel jutge)... Ja no serà només culpa del Suprem".

L'exconsellera Bassa no és l'única que mostra dubtes entorn d'aquesta decisió. L'entorn més proper a Jordi Sànchez reclama que se'ls tracti com "a altres presos" i reclama que se'ls apliqui el tercer grau. També ho ha fet Blanca Bragulat, parella de l'exconseller Jordi Turull, a través de Twitter. "Ara ja podem dir que són polítics presos", ha afirmat.

Més reaccions

Per la seva banda, des del Govern, la consellera de Justícia, Ester Capella, ha assegurat que el Suprem "ha volgut condicionar els funcionaris de presons per evitar el confinament a casa dels presos polítics".

JxCat ha lamentat la decisió i l'ha titllat d'injusta. "Per què a uns presos se'ls permet passar el confinament a casa i, en canvi, als presos polítics se'ls obliga a seguir tancats?", s'ha preguntat el portaveu de JxCat, Eduard Pujol, i ha assegurat que no es pot explicar la decisió en base a "salut pública" sinó que es deu a l'"amenaça" del Suprem.

Òmnium, al seu torn, també ha reaccionat: el seu vicepresident, Marcel Mauri, ha lamentat que "les amenaces del Suprem hagin assolit el seu objectiu" i ha afegit que això "perjudica els presos polítics, els comuns i la lluita contra la pandèmia".

Pel que fa a Esquerra, el mateix exvicepresident, Oriol Junqueras, ha fet declaracions a través de Twitter. "La justícia espanyola prevaricant, cap novetat", ha expressat.

stats