ELECCIONS BASQUES
Política 29/05/2012

Batasuna busca candidata per fer història

Daniel Gómez
3 min
DIRIGENTS CLAUS EN LA NOVA ESQUERRA ABERTZALE Oskar Matute, portaveu d'Alternatiba, una escissió d'IU-EB, i Txelui Moreno, portaveu de l'esquerra abertzale il·legalitzada, són dos noms claus en el procés de normalització política a Euskal Herria. Les seves formacions polítiques, juntament amb Eusko Alkartasuna i Aralar, estan integrades a Amaiur. A la foto en un acte a Pamplona fa uns dies.

BILBAOL'esquerra abertzale no necessita primàries per constatar que Arnaldo Otegi és el millor candidat a lehendakari que pot tenir. Però haurà de seguir buscant perquè el polític guipuscoà té dos problemes insuperables derivats de la sentència del cas Bateragune: continuarà a la presó fins a l'abril del 2016 i no podrà presentar-se a unes eleccions fins al 2022. Són les penes de privació de llibertat i d'inhabilitació per càrrec públic que ha imposat el Suprem a Otegi, culpable, segons els jutges, de voler reconstituir la il·legalitzada Batasuna. Davant aquesta situació gens inesperada -ni per a l'esquerra abertzale ni per a ell- els independentistes estan immersos en un procés de selecció interna, a la recerca de la persona adequada per liderar les llistes de la coalició en les autonòmiques que s'haurien de fer el març del 2013.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De la tempesta de noms i d'un ampli càsting n'ha de sortir el candidat final. Serà la primera vegada en la història de l'esquerra abertzale que es designarà "líder" per a una confrontació electoral. La tradició col·lectiva i la cultura assambleària del moviment independentista basc aconsellaven evitar els protagonismes polítics i sempre es deixava per a l'endemà dels comicis la designació de portaveus i responsables institucionals.

Possibilitats reals d'èxit

L'èxit de Bildu a les municipals i forals i d'Amaiur a les espanyoles -gràcies al nou clima que ha generat l'anunci d'ETA de plegar per sempre- fa que la plataforma sobiranista sigui una ferma candidata a guanyar les autonòmiques amb el permís del PNB, el rival a batre en el camp abertzale. Aquest cop, segons totes les enquestes, el sorpasso és a l'abast i els condicionants obliguen l'antiga Batasuna a filar prim a l'hora d'escollir el cartell. Queda quasi un any de legislatura, però es dóna per fet que el lehendakari, Patxi López, del PSE, no podrà esgotar-la, com pretén, i que els socialistes avançaran eleccions a l'octubre o al novembre. I amb Otegi entre reixes, la plana major de l'esquerra abertzale creu que ja no es pot perdre més temps i busca substitut.

A cop de rumor, totes les setmanes entren i surten noms de les travesses, però el que es manté pràcticament inalterable és el perfil del candidat: dona, biscaïna, d'entre 30 i 50 anys, enquadrada des de fa temps dins de l'esquerra abertzale, amb bagatge polític i també amb experiència en la gestió institucional. I Maribi Ugarteburu reuneix totes aquestes condicions.

Socis de Batasuna a Amaiur destaquen que des de fa mesos hi ha "un interès gens dissimulat" de promocionar aquesta dona de 42 anys, exalcaldessa d'Amoroto. Fonts independentistes, però, asseguren que la decisió no està presa i que "es continuen repassant currículums".

Antigüedad, opció remota

La renúncia del diputat per Biscaia, Iñaki Antigüedad, a l'escó al Congrés per incompatibilitats professionals s'ha llegit, especialment a la premsa madrilenya, com un moviment del catedràtic d'hidrogeologia per situar-se en la cursa interna. Antigüedad, que prioritza la docència a la UPB, desmenteix els rumors. "També podria ser el primer astronauta abertzale o el substitut de Bielsa a la banqueta de l'Athletic de Bilbao", ironitza quan l'hi pregunten. A més, és un heterodox. Les seves crítiques a la lluita armada d'ETA -el 2008 va condemnar l'assassinat de l'empresari guipuscoà Inazio Uria- el deixen sense possibilitats.

Dos dels requisits "exigits" per l'esquerra abertzale, ser dona i biscaïna, tenen explicació. Els rivals seran homes i biscaïns: Iñigo Urkullu (PNB), Patxi López (PSE) i Antonio Basagoiti (PP). La batalla a Biscaia, la demarcació més poblada, serà decisiva i l'aposta per una dona és "un tret diferencial". Com ha afirmat Otegi, "l'esquerra abertzale té la seva part femenina".

stats