NOU PARTIT ABERTZALE

Dimecres que ve s'inscriuran els Estatuts de la nova formació al ministeri d'Interior

El nou partit de l'esquerra abertzale expulsarà els militants que justifiquin la violència d'ETA

Els Estatuts de la formació inclouen les expressions recollides a la Llei de Partits i els requeriments de les sentències del Tribunal Suprem

Els estatuts del nou partit de l' esquerra abertzale inclouen l'expulsió dels militants que incompleixin l'article 9 de la Llei de Partits , que estableix que una formació pot ser il·legalitzada per justificar , fomentar o donar suport políticament el terrorisme . En la presentació del nou partit de l' esquerra abertzale a Bilbao , l'advocat Iñigo Iruin ha desgranat el contingut jurídic dels estatuts , que seran inscrits el dimecres que ve al registre de partits polítics del Ministeri d' Interior a Madrid .


Iruin ha explicat que els estatuts del nou partit s'han elaborat d' acord amb els requisits establerts pel Tribunal Suprem en la il.legalització d'Abertzale Sozialisten Batasuna ( ASB ) i les expressions textuals recollides en la reforma de la Llei de Partits pel que fa al " rebuig i separació " del terrorisme . Així , el rebuig a l'ús de la violència per aconseguir objectius polítics " inclou a ETA " , segons ha dit Iruin , per haver estat " actors " que han " vulnerat drets de les persones " . Els estatuts també recullen el " reconeixement i reparació de totes les víctimes " de les " múltiples violències " que hi ha hagut a Euskadi .


Pel que fa als termes concrets per complir aquest requisit, Iruin ha explicat que la reforma de la Llei Electoral del passat 30 de gener exigeix per als nous càrrecs electes el "rebuig" i "separació" de la violència terrorista, però no la "condemna ". El nou partit i els seus militants també assumeixen el "rebuig dels que fomentin, emparen o legitimin els actes de terrorisme, oposant-se, de manera clara i expressa, a qualsevol justificació conceptual i cobertura ideològica dels mateixos". La "garantia" que el nou partit no tindrà "connivència política i organitzativa" amb la violència i els partits il·legalitzats és el "règim disciplinari", que inclou l'expulsió dels afiliats per "la realització d'alguna de les conductes previstes en l' article 9" esmentat de la Llei de Partits. La segona "garantia" és que per ser candidat del nou partit s'hauran d'assumir prèviament els principis d'actuació política i l'article 3 dels estatuts, que estableix que el nou partit no pot permetre una "subordinació o tutela externa" per fer-ne una "organització vicarial dels que practiquin la violència". Per Iruin, "la intensitat del rebuig a tota violència i els seus instruments que es recull en els estatuts, exterioritzat, sense equívocs ni circumloquis respecte a l'organització ETA, és contrapès suficient, ha de ser suficient, per esvair qualsevol presumpció de connivència amb ella o amb organitzacions il·legalitzades".


Prèviament, el dirigent Rufi Etxebarria ha explicat que l'esquerra abertzale " rebutja i s'oposa a l' ús de la violència o l'amenaça de la seva utilització per a la consecució d'objectius polítics , incloent-hi la violència d'ETA si n'hi ha , en qualsevol de les seves manifestacions " . Segons Etxeberria , l'esquerra abertzale rebutja també " la connivència amb organitzacions que puguin utilitzar la violència " amb fins polítics .


El dirigent de l'esquerra abertzale també ha recalcat que la nova marca de l'esquerra abertzale té "total autonomia i sobirania" i que, per això, rebutja "qualsevol tipus de subordinació o dependència". Ha subratllat que el nou partit serà "clar en els seus principis i compromisos" per complir la Llei de Partits, que els seus estatuts no són "un regat en curt a la normativa legal" i que en ells "no hi ha escapismes literaris sinó un pas determinant , coherent i de no retorn". Etxeberria ha repetit en diverses ocasions que el nou projecte de l'esquerra abertzale suposa "un punt d'inflexió i superació de models anteriors" i que el seu compromís amb les vies polítiques i democràtiques és "ferm i inequívoc, no estant subjectes a variables tàctiques o factors conjunturals ". "No hi ha marxa enrere possible", ha recalcat.


Ha "demandat" la legalització de la nova formació perquè va a "complir" amb la Llei de Partits, l'ús polític ha denunciat. A més, ha criticat els que volen "mantenir a ultrança" la il.legalització de l'esquerra abertzale "amb independència d'avaluacions jurídiques i democràtiques" amb el propòsit d'"afavorir opcions i interessos polítics concrets". Etxeberria ha explicat que el nou projecte de l'esquerra abertzale és fruit d '"un reflexió amb molts actius i passius", després de la qual, s'aposta per "un procés democràtic que tanqui un cicle de confrontació violenta", s'advoca per l'acumulació de forces independentistes i es crea un nou partit que sigui un "punt d'inflexió".

Més continguts de