Política 12/05/2019

Batet denuncia una "pinça" entre ERC i Cs per evitar que Iceta sigui president del Senat

Collboni promet "tolerància zero" amb la prostitució intensificant les multes contra els "puters"

Marc Toro
2 min
El candidat del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, amb la ministra Meritxell Batet.

BarcelonaEl PSC ha reprès aquest diumenge la campanya després de l'aturada en senyal de dol per la mort d'Alfredo Pérez Rubalcaba. Els records a l'ex secretari general del PSOE s'han repetit en a l'acte sobre polítiques feministes que Jaume Collboni ha fet a la plaça Orfila, al districte de Sant Andreu de Barcelona, però també hi ha hagut espai per als retrets. Un dels principals, el de la ministra en funcions de Política Territorial, Meritxell Batet, que ha denunciat una "pinça" entre ERC i Cs per evitar que Miquel Iceta sigui designat senador autonòmic al Parlament i pugui convertir-se en president de la cambra alta.

Tot i que els republicans van matisar aquest dissabte que no tanquen la porta a donar suport al líder socialista i Cs va dir que no posa en qüestió la designació al Parlament, Batet ha acusat els dos partits de voler vetar una proposta que representa el "pluralisme" i la "democràcia". "Hi ha partits que només entenen el llenguatge del xantatge i del mercadeig", ha lamentat la ministra, que ha volgut recordar que després de l'1-O, la DUI i el 155, els diputats d'ERC i Cs "van votar-se mútuament els senadors designats pels seus grups".

"Els partits que viuen del conflicte i se n'alimenten, es posicionen ara davant del que proposa les solucions", ha dit en referència a Iceta, i ha acabat acusant els republicans i la formació taronja de pretendre "trencar radicalment el mínim sentit institucional que tot partit democràtic hauria de tenir". Batet no s'ha referit, en canvi, a JxCat, que intentarà negociar abans de decidir el sentit del seu vot en el ple d'aquest dijous, on es valorarà la candidatura del primer secretari socialista.

Els postconvergents tampoc han aparegut en la intervenció de Collboni, però sí que ha coincidit amb ells en el seu objectiu per fer de Barcelona una ciutat "abolicionista" amb la prostitució, idea defensada dissabte per la candidata Elsa Artadi. L'alcaldable del PSC s'ha compromès a "lluitar per terra mar i aire contra l'explotació sexual de les dones" i ha promès "tolerància zero cap a la compra de sexe" a la ciutat.

En aquest sentit, ha plantejat una ordenança específica que no passi per la denúncia de les dones prostituïdes sinó per mesures de "dissuasió i sanció" de proxenetes i clients. "Multarem els consumidors de sexe; parlant en plata, els puters", ha dit. El socialista, de fet, ha acusat Ada Colau d'haver posat només quatre multes contra clients en l'últim any, cosa que evidencia –ha dit– que el seu objectiu és el mateix que el del candidat de Cs a l'Ajuntament, Manuel Valls, "normalitzar" la prostitució.

Collboni ha acabat l'acte, en què també han participat el diputat Ferran Pedret i la membre de la llista per Barcelona Marta Villanueva, cridant a concentrar en el PSC tots els vots constitucionalistes de les municipals. Erigint-se com l'única alternativa a un govern independentista a Barcelona, l'alcaldable ha equiparat la batalla contra els partidaris del Procés –on engloba ERC i els comuns– amb la que els socialistes van cridar a lliurar el 28-A contra la triple dreta.

stats