Política 29/04/2016

Batet accepta ser la candidata del PSC el 26-J i es batrà amb Martí a les primàries

Martí s'obre a no disputar finalment el lideratge de la candidatura si hi ha un acord en la composició de la llista, el missatge i el disseny de la campanya

S.gonzález / G.pruna
3 min
Meritxell Batet en la reunió extraordinària de l'executiva del PSC, l'endemà de la renúncia de Carme Chacón a ser la candidata el 26-J

BarcelonaEl PSC celebrarà finalment primàries per escollir el candidat a les eleccions espanyoles del 26 de juny. El pas endavant de Meritxell Batet, que ha acceptat oficialment aquest divendres el repte i ha complert amb el desig de Pedro Sánchez, no ha evitat que el partit hagi d'obrir un nou procés intern perquè Carles Martí no ha afluixat la corda i ha mantingut davant l'executiva la seva voluntat d'optar a encapçalar la llista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'escenari, doncs, aboca els socialistes a un duel entre Batet i Martí, tot i que aquest últim ha obert la porta a no arribar fins al final en la disputa del lideratge de la candidatura si s'arriba a un acord en aspectes com el disseny de la campanya, el missatge que dóna el PSC i la composició de la llista.

Aquest és l'element clau de la pugna dins del partit, tot i que Martí ha negat que amb aquest gest vulgui assegurar-se un lloc a la candidatura i ha subratllat que el que vol es fer veure que les eleccions no són iguals que les del 20-D i no es poden afrontar amb una estratègia idèntica: "Tinc satisfet el meu ego i les meves necessitats des de fa molts anys", ha conclòs. Tanmateix, el dirigent socialista –que no va aconseguir l'acta de senador el 20-D– no ha renunciat a tenir un lloc de sortida en la llista.

A l'espera que en els propers dies hi hagi les primeres reunions entre Martí i Batet, la dirigent socialista ja ha avisat aquest divendres que la composició de la llista no és un debat que hagin de decidir entre ella i Carles Martí. Tot i això, ha remarcat el seu suport a la llista que es va presentar el 20-D –"és una bona candidatura"– i a Carme Chacón, ja que ha dit que si l'exministra hagués volgut repetir ella no s'hauria presentat a les primàries.

Batet, que s'ha mostrat afalagada per les mostres de suport rebudes des d'ahir, ha agraït també al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que l'animés a presentar-se a les primàries, i s'ha mostrat convençuda que en l'actual context pot ser més útil com a cap de llista del PSC que com a número 2 de Pedro Sánchez a Madrid.

El desig de Pedro Sánchez

Amb el pas endavant de Batet es compleix, doncs, la voluntat del secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, després que ahir l'exministra Carme Chacón anunciés que no repetirà al capdavant de la llista dels socialistes a Catalunya.

Segons fonts socialistes, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha proposat que la llista –més enllà del relleu de Chacón– es mantingui com estava, però són molts els moviments que s'han obert al partit en les últimes hores per intentar alterar la candidatura.

La repetició de la llista del 20-D tornaria a deixar fora l'ex primer secretari del PSC Pere Navarro, que, tant bon punt es va saber la renúncia de Chacón, va trucar a Iceta per dir-li que volia anar a Madrid a defensar la reforma constitucional que ell va contribuir a impulsar.

Primàries exprés

Amb la celebració de l'executiva d'aquest divendres el PSC obre unes primàries exprés. Quan s'obri el període d'avals, els aspirants a candidats tindran fins al 6 de maig per recollir els suports de 82 membres del consell nacional del PSC o de 869 militants. Si tots dos candidats els aconsegueixen, la votació de les primàries es farà el cap de setmana del 14-15 de maig.

stats