Política 29/04/2019

Batet dona per descartat l'acord del PSOE amb Ciutadans

Assegura que aquest pacte "no ha estat mai a l'horitzó ni als plans" dels socialistes

Marc Toro
2 min
La ministra i fins aquest diumenge candidata del PSC a les generals, Meritxell Batet, aquest dilluns en roda de premsa

BarcelonaLa ministra en funcions i fins aquesta nit passada candidata del PSC al 28 d'abril, Meritxell Batet, ha estat clara aquest dilluns a l'hora de tancar la porta a un pacte del PSOE amb Ciutadans per poder governar. "Veient els resultats electorals podem descartar l'acord", ha afirmat en roda de premsa aquest matí. Batet ha argumentat que l'entesa amb la formació taronja "no ha estat mai a l'horitzó ni als plans" dels socialistes, tot i que no va ser fins a la recta final de campanya que Pedro Sánchez va dir que no tenia intenció de buscar l'acord amb Rivera.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder socialista no va arribar a descartar en cap moment aquesta possibilitat, ni tampoc ho va fer de manera clara diumenge, quan els simpatitzants que el van rebre després de guanyar les eleccions li cridaven "Amb Rivera no!" Sánchez els va respondre: "Crec que ha quedat clar". Però va afegir que parlaria amb tothom i que no posaria "cordons sanitaris". Després de la folgada victòria electoral d'ahir, les dues opcions per poder ser investit passen per sumar amb Cs o fer-ho amb Unides Podem i els partits independentistes.

A ERC i JxCat, Batet els ha demanat que aclareixin "què van a fer a Madrid", "què hi volen fer" i si volen ser "útils" per als catalans o si, per contra, el que volen és "bloquejar". La ministra ha recordat que la prioritat dels socialistes és governar tot sols buscant "complicitats i acords" per impulsar polítiques socialdemòcrates amb totes les forces, amb les independentistes però també fins i tot amb els 24 diputats ultres de Vox, als quals ha posat com a límit no sortir del marc constitucional.

El marc constitucional és, igualment, el límit per al diàleg amb Catalunya, ha insistit Batet, que ha posat en valor els avenços de la interlocució fallida de la Moncloa amb la Generalitat i ha repetit que, malgrat la majoria de diputats catalans escollits favorables al referèndum, plantejar una consulta sobre el futur de Catalunya és tant com plantejar "impossibles" i "negar" el diàleg.

"Ningú podrà parlar en nom de Catalunya sense el PSC"

Batet, de fet, ha interpretat els resultats del PSC aquest diumenge, amb 12 diputats –5 més que el 2016– i molt a prop de la victòria que finalment es va endur ERC, com un retorn dels de Miquel Iceta a la "centralitat". "El PSC ocupa la centralitat com a força no independentista", ha dit: "Ningú podrà parlar en nom de Catalunya sense comptar amb el PSC, ara més que mai". La ministra ha expressat l'optimisme del partit davant les municipals i europees del maig, i ha dit que confia que serveixin per "apuntalar" els bons resultats dels socialistes en aquestes generals.

L'alcaldable del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, ha destacat els bons resultats dels socialistes a Barcelona –on es van imposar en 5 dels 10 districtes– i ha opinat que això els situa en una molt bona posició de sortida per "recuperar la confiança dels barcelonins". "Tornem amb voluntat de guanyar i governar", ha dit, contraposant la seva proposta a la d'Ada Colau, de qui ha dit: "Votar Ada Colau seria votar procés independentista".

stats