Política 01/09/2014

La justícia andorrana donarà les dades de Pujol Ferrusola però no es podran utilitzar per perseguir un delicte fiscal

La jutge ha acordat suspendre l'execució de la comissió rogatòria 30 dies, el mateix termini que tindrà BPA per aportar la documentació requerida

Ara Andorra
2 min

Andorra la VellaLa jutge que tramita la comissió rogatòria sol·licitada per l'Audiència Nacional espanyola per obtenir dades sobre Jordi Pujol Ferrusola ha accedit a enviar-les amb l'advertència que només poden ser utilitzades si s'investiga un delicte de blanqueig vinculat a corrupció o a apropiació indeguda, però no si la investigació està relacionada amb un delicte fiscal, segons la interlocutòria remesa avui dilluns al jutjat de Pablo Ruz, com informa l'agència Efe.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, la jutge ha acordat suspendre l'execució de la comissió rogatòria 30 dies per donar trasllat a les parts i que aquestes puguin fer les seves al·legacions, i dóna també 30 dies a Banca Privada d'Andorra perquè aporti la documentació requerida per Ruz. L'advocat dels Pujol a Andorra, Jean Michel Rascagneres, que el passat 19 d'agost va interposar un recurs contra la comissió rogatòria, ha declinat fer declaracions sobre la decisió de la justícia andorrana.

En la resolució de la jutge es recorden els límits legals de la comissió rogatòria a Andorra, principalment que la documentació requerida només podrà ser utilitzada per perseguir delictes de blanqueig de capitals vinculats a un delicte de corrupció o de tràfic d'influències, i que no podrà ser emprada per perseguir delictes contra la hisenda pública o de blanqueig vinculat a delicte fiscal, ja que el delicte ha de ser perseguit tant a Espanya com a Andorra i, en aquest cas, el delicte fiscal a Andorra no està tipificat com a tal.

La resolució s'ha enviat avui mateix a traduir i s'ha traslladat a les parts personades: la defensa de Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès –els quals Ruz ha citat per interrogar-los per primera vegada com a imputats per aquest cas–, i la Fiscalia Anticorrupció.

Investigació iniciada el gener del 2013

El jutge de l'Audiència Nacional espanyola investiga des de gener del 2013 el moviment de divises efectuat pels imputats durant vuit anys (2004-2012) en tretze països i que supera els 32 milions d'euros. Ruz va iniciar la investigació a Pujol Ferrusola arran de la denúncia que va interposar la seva exparella Victòria Álvarez acusant-lo de fer continus viatges a Andorra amb motxilles plenes de bitllets.

Paral·lelament a la citació del matrimoni per comparèixer el 15 de setembre, el jutge, a proposta de la Fiscalia Anticorrupció, també va cursar, el passat 29 de juliol, una comissió rogatòria a Andorra per conèixer els fons que poguessin tenir al país. L'objectiu és recollir tota la documentació i la informació sobre els productes bancaris i els fons dels quals poguessin haver-se beneficiat els imputats o les cinc empreses investigades.

En concret, Ruz s'interessa per la informació de titulars, apoderats i beneficiaris últims, préstecs i hipoteques, caixes de seguretat, certificats de dipòsits, bons del tresor, targetes de crèdit i de dèbit, xecs bancaris, correspondència i extractes de moviments i suports documentals.

stats