Política 17/03/2014

Bauzá, a Madrid: "Nosaltres estem al límit, mentre altres comunitats es permeten privilegis"

El president de les Illes reclama un nou model de finançament i exigeix a Rajoy que no autoritzi les prospeccions gasistes a la costa balear

Joan Rusiñol
2 min

MadridAl mateix saló madrileny on fa poc més d'una setmana va fer les seves reivindicacions el president d'Extremadura, el cap de l'executiu balear, José Ramón Bauzá, ha exposat aquest dilluns el seu memorial de greuges amb l'Estat. Com va fer el seu "bon amic" José Antonio Monago, la principal reclamació ha girat al voltant del nou model de finançament. "Nosaltres estem al límit, no puc demanar més esforços. Mentrestant, altres comunitats es poden permetre privilegis que per a nosaltres són inassumibles", ha lamentat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Quan el moderador de l'esmorzar informatiu en què ha participat li ha demanat a quins privilegis es referia, Bauzá ha esquivat la pregunta. Només ha afegit que no es pot ser d'un "club" en què es paga una quota alta i en canvi es reben pocs serveis. "Qui vulgui sauna, que se la pagui", ha ironitzat.

En canvi, sí que ha concretat la principal demanda de les Illes: resoldre els problemes derivats de la insularitat. Per això, ha reclamat revisar la llei 30/98 que regula el règim especial de les Balears i ha apel·lat el ministeri de Foment a continuar treballant per abaratir el cost de la connectivitat aèria. Pel president autonòmic, és de justícia que a un ciutadà de Madrid li costi el mateix desplaçar-se que a un de les Illes. A més, ha dit que això és essencial per promoure el turisme "nacional".

Crítiques a Mas

Tot i les demandes, ha insistit que la "proposta" de millor finançament autonòmic que fan conjuntament els presidents populars de les Illes, el País Valencià i Múrcia busca "fer més forta Espanya". Un objectiu, afirma, antagònic al de Catalunya. Acusa el president de la Generalitat, Artur Mas, d'equivocar-se "de sortida". "El van triar per sortir de la crisi i vol sortir d'Espanya", ha dit. Creu que Mariano Rajoy està donant una bona resposta al repte català: "Ho pot dir més alt, però no més clar", ha subratllat.

Bauzá també ha aprofitat la seva presència a Madrid per reiterar l'oposició a les prospeccions gasistes que es volen fer a la costa balear, "algunes a només 20 metres", ha recordat. "S'imaginen un turista que en comptes d'una posta de sol veu una plataforma petrolífera?", ha reflexionat. El ministeri d'Indústria ja ha assegurat que les prospeccions buscaran gas. Sigui com sigui, Bauzá ha exigit a la Moncloa que veti aquesta possibilitat, malgrat que dies enrere el PP va votar al Congrés en contra de rebutjar-les.

Sobre el conflicte amb la comunitat educativa, ha reiterat que ell només busca combatre les taxes de fracàs i abandonament escolar –les més altes d'Europa, afirma– i afavorir el trilingüisme en substitució de la immersió lingüística en català. Ha assegurat que no pensa fer-se enrere, ha lamentat les "resistències" de pares i mestres a la nova llei d'educació del ministre Wert i ha acusat els partits de l'oposició, sobretot el Partit Socialista, de seguir consignes del "nacionalisme català" i defensar el concepte dels Països Catalans "que no compartim i que no existeix".

stats