CANVI DE CICLE

Talegón, la veu crítica del PSOE, considera una "actitud no democràtica" prohibir la consulta

La secretària general de la Unió Internacional de Joves Socialistes creu que caldria reformar la Constitució per permetre votar als catalans

La secretària general de la Unió Internacional de Joves Socialistes (UIJS), Beatriz Talegón (PSOE), ha demanat aquest divendres estudiar "un mecanisme per veure com es pot desenvolupar" la consulta que es demana des de Catalunya. En roda de premsa per presentar el seu llibre 'No nos avergoncéis' (Destino), ha explicat que hauria d'existir un "diàleg" entre la Generalitat i l'Estat per analitzar com es pot fer aquesta consulta dins de la legalitat. Segons Talegón, per preguntar als ciutadans hauria de modificar-se la Constitució per "poder fer un consulta amb tranquil·litat, garanties legals i perquè tot el món pugui sentir-se còmode".

La dirigent juvenil, membre del corrent crític del PSOE Esquerra Socialista, ha sentenciat que "el no d'entrada –a la consulta– no és una actitud democràtica" perquè cal escoltar la societat si aquesta demana ser consultada. "Està clar que la societat catalana té ganes que se l'escolti, té ganes d'expressar-se, de dialogar i això sempre cal tenir-lo com una cosa molt positiva. Jo no ho veig un problema", ha sentenciat.

Talegón admet no tenir "clar" si en una consulta sobre la independència haurien de votar només els catalans o si haurien de fer-ho tots els espanyols, i ha lamentat que a Espanya s'utilitzen les identitats de manera excloent i com arma llancívola. La dirigent de la UIJS creu que és possible establir "unes regles del joc que avui serveixin per a Catalunya i demà puguin servir per a Andalusia", i ha conclòs que li agrada que la gent pugui opinar.

Debat per interessos econòmics

Malgrat obrir la porta a una hipotètica consulta, Talegón creu que el debat independentista respon a interessos econòmics, ja que considera que molts partits i mitjans de comunicació "perdrien el seu finançament i la seva raó de ser si aquesta polèmica acabés".

Ha considerat que existeix "una estructura que la única cosa que genera és odi entre la gent" i que està abonada tant per partidaris com per detractors de la independència, i ha demanat una cultura de la convivència en lloc d'un cultura de la confrontació.

Davant de la divisió que genera a les files del PSC la consulta, ha demanat que no se sancioni o expulsi els crítics que discrepen de les tesis de la direcció respecte a la consulta: "Intentar imposar un criteri és molt perillós".

Un "fluix" Rubalcaba

Talegón també ha carregat contra el lideratge del secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, perquè ho considera un lideratge "fluix", i ha considerat que defensa massa la Monarquia o la patronal i oblida la lluita obrera.

S'ha felicitat perquè el PSC "va per davant en molt sentits", com el de fer primàries per a les eleccions europees, i ha considerat que l'aposta per una reforma federal de l'Estat és realista i adequada als ideals socialistes.

Talegón ja va situar-se al centre de la polèmica quan va criticar els dirigents del PSOE per tenir actituds que considera massa elitistes.

Més continguts de