Política 16/01/2021

Bernat Solé apel·la a la "responsabilitat" del PSC per evitar que sigui el TSJC qui decideixi si s'ajorna el 14-F

Els socialistes parlen de "tupinada" i insisteixen que estan estudiant si recorren a la justícia

Ara
2 min
Una imatge del conseller d'Acció Exterior, Bernat Solé, davant de l'ordinador, cedida pel Govern

BarcelonaLa Generalitat ha publicat aquest dissabte al DOGC la suspensió de les eleccions del 14-F i també la previsió que s'acabin celebrant el 30 de maig. Però la polèmica pel canvi de data encara cueja, fins al punt que durant els pròxims deu dies hi ha marge per recórrer l'ajornament als tribunals. El PSC és un dels partits que han anunciat que estan estudiant aquesta possibilitat perquè consideren que la decisió del Govern –avalada majoritàriament pels grups parlamentaris– no respon a criteris de salut pública sinó electoralistes. El conseller d'Exteriors, Bernat Solé, responsable també dels processos electorals, ha reclamat "responsabilitat" als socialistes per evitar que siguin els tribunals els que acabin decidint sobre aquesta qüestió. "El PSC hauria de fer la reflexió de si ha de ser un tribunal superior (TSJC) qui acabi determinant si els ciutadans poden votar o no, i si poden fer-ho en una situació epidemiològica complexa com la que tindrem el 14 de febrer", ha assenyalat en una entrevista al programa Via lliure de RAC1.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El fet que, per exemple, els confinaments perimetrals durant la pandèmia hagin hagut de ser validats pels tribunals no és motiu, segons Solé, perquè ara hagi de passar el mateix amb les eleccions, perquè les competències per convocar-les són de la Generalitat. Ara bé, la llei electoral no preveu ajornaments –malgrat que hi hagi el precedent de l'any passat al País Basc i Galícia– i no hi ha ningú al Govern que tingui potestat per convocar eleccions –només ho pot fer el president, i des de la inhabilitació de Quim Torra la Generalitat no en té–. De fet, Solé s'ha queixat precisament del fet que la Generalitat no tingués marge per decidir la data electoral, ja que les eleccions es van convocar de manera automàtica el 22 de desembre. Sigui com sigui, no ha sigut fins a aquesta setmana que el Govern s'ha posicionat clarament a favor d'ajornar els comicis per l'increment de contagis de covid-19 i l'alta ocupació dels llits UCI als hospitals.

El PSC, en canvi, insisteix que seguirà estudiant si recorre l'ajornament als tribunals. També a RAC1, la portaveu socialista Eva Granados ha lamentat un cop més la decisió i l'ha atribuït directament a criteris partidistes. "El que rebutgem és fer eleccions el 30 de maig per un motiu que no és epidemiològic. Les dades d'avui són millors que les de l'octubre", ha subratllat. "Si ens posem així, el que podríem decidir és suspendre la democràcia fins que desaparegui la pandèmia", ha conclòs. Granados ha recordat que el PSC estava d'acord amb "ajornar-les unes setmanes" fins que la situació als hospitals millori, però no tres mesos com finalment s'ha decidit. El tinent d'alcalde socialista a l'Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, encara ha sigut més contundent que Granados i s'ha referit a l'ajornament com "una autèntica tupinada electoral", en declaracions a la cadena Cope.

Per la seva banda, el ministre de Sanitat i presidenciable del PSC a la Generalitat ha evitat comentar l'ajornament de les eleccions. "Estic centrat al 101% en doblegar la tercera onada i, més a curt termini, en aconseguir que a l'estiu un 70% de la població estigui vacunada", ha apuntat des de la Delegació del govern central a Barcelona. Solé, però, ha criticat l'actitud dels socialistes personificant-la en Illa: "No pot ser que un ministre de Sanitat digui al matí que les dades epidemiològiques són molt greus i a la tarda, com a candidat socialista, digui que es poden mantenir unes eleccions".

stats