TRIBUNALS
Política 18/01/2018

El Bigotes i Crespo, a un pas de confessar al judici de la Gürtel

Els advocats demanen ajornar el judici per aportar “fets rellevants”

Daniel Martín
3 min
El Bigotes i Crespo, a un pas de confessar al judici de la Gürtel

ValènciaLes confessions que dimarts van fer el presumpte cap de la trama Gürtel, Francisco Correa, i nou empresaris acusats d’haver finançat il·legalment el Partit Popular del País Valencià mitjançant el pagament de les feines que va fer per al PP Orange Market, la filial valenciana de la Gürtel, sembla que han dinamitat l’estratègia de defensa dels altres dos responsables de la xarxa corrupta, Pablo Crespo i Álvaro Pérez, el Bigotes. Tant és així, que ahir els advocats dels dos acusats van sol·licitar a l’Audiència Nacional l’ajornament fins divendres del judici que pretén aclarir si els empresaris van pagar els actes electorals dels conservadors valencians durant les campanyes electorals del 2007, municipal i autonòmica, i 2008, estatal. A canvi de la moratòria, una petició a la qual va accedir el jutge del cas, José María Vázquez Honrubia, els dos lletrats es van comprometre a aportar “fets rellevants”, unes paraules que fan pressuposar una possible confessió de Crespo i Pérez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’objectiu adduït ahir pels dos lletrats, Miguel Durán i Javier Vasallo, per demanar l’ajornament del judici, va ser reelaborar la defensa dels seus clients davant el “gir en l’evolució del procediment”, en paraules de Durán. Es referia a la confessió de Correa, que dimarts va admetre el finançament irregular del PP i va assenyalar l’ex secretari general dels populars valencians, Ricardo Costa, com el director del frau. Amb la seva confessió, Correa pretén obtenir una rebaixa de la pena de 24 anys i mig que ha sol·licitat la fiscalia. Una disminució que el ministeri fiscal ha supeditat a la seva col·laboració amb la justícia.

De les paraules de Durán i Vasallo es desprèn que els seus dos clients, Pablo Crespo, número dos de la xarxa corrupta, que s’enfronta a la mateixa condemna que Correa, i Álvaro Pérez, el Bigotes, cap d’Orange Market, per a qui la fiscalia ha sol·licitat 27 anys, pretenen seguir el mateix camí. Les seves condemnes se sumarien a la condemna de 13 anys de presó que tots tres estan complint pel frau en els contractes dels expositors de Fitur de la conselleria de Turisme de la Generalitat Valenciana.

Un altre element determinant en la decisió dels tres cap de la Gürtel és la confessió de nou dels deu empresaris acusats. Amb el reconeixement que van pagar poc més d’1,2 milions d’euros per finançar il·legalment el PP en les campanyes electorals del 2007 i el 2008, i en virtut a un acord amb la fiscalia, els empresaris aconseguiran evitar la presó.

Precisament sobre ells es va manifestar ahir el secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Estañ, que va reclamar que els empresaris vinculats a la corrupció del PP no segueixin beneficiant-se de contractes públics. “No solament són necessàries condemnes als càrrecs del PP, sinó que cal impedir que la xarxa d’interessos empresarials que la sostenia pugui seguir creixent en el futur”.

“Hi ha una segona cara de la trama Gürtel que són eixes grans famílies que es van enriquir amb les obres públiques. Els Batalla a Castelló, els Cotino a València i els Ortiz a Alacant representen el mateix: una organització mafiosa que basa els seus negocis en el saqueig del que és públic”, va emfatitzar Estañ.

Qui ahir també va opinar sobre l’evolució del judici va ser la vicepresidenta del govern valencià, Mónica Oltra. La líder de Compromís va anar més enllà i va assegurar que s’ha de perseguir els que ho “ordenaven, al màxim nivell”, en referència al líder del PP i president del govern espanyol: “Rajoy s’asseu en una cadira pagada amb diner negre de la Gürtel i ha cobrat en sobres”.

stats