Política 30/07/2012

Els bisbes catalans diuen que l'actual finançament fa difícil reactivar el país

Les diòcesis de Catalunya denuncien els efectes "dramàtics" de les retallades i reclamen que s'exigeixin responsabilitats als especuladors financers

Efe
3 min

BarcelonaEls bisbes de Catalunya opinen que l'actual sistema de finançament "fa molt difícil la reactivació del país, malgrat els grans sacrificis que la població està obligada a fer", i suggereixen demanar responsabilitats als que han comès "desordres financers i especulació". En una nota oficial de la Conferència Episcopal Tarragonina, que agrupa totes les diòcesis catalanes, els bisbes recorden que ja van denunciar la gravetat d'aquesta crisi econòmica fa un any i que des d'aleshores, lluny de disminuir, "ha anat prenent unes dimensions extraordinàries".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Són moltes persones i famílies, treballadors, petits i mitjans empresaris, autònoms i funcionaris, els que pateixen unes greus afectacions que les mesures econòmiques recents han fet més dramàtiques", alerten els bisbes de Catalunya, que denuncien que els ajustos en sanitat, educació i serveis socials perjudiquen els més desafavorits.

"Catalunya, a més, té una situació econòmica i un sistema de finançament que fan molt difícil la reactivació del país, malgrat els grans sacrificis que la població es veu obligada a fer, especialment les persones que s'han quedat sense feina, els joves i aquells que tenen rendes mínimes", lamenten els bisbes pocs dies després que el Parlament aprovés una proposta de pacte fiscal per superar l'actual finançament.

La responsabilitat dels creadors del desordre financer

"Moltes són les veus que clamen contra aquesta situació i, últimament, s'han fet sentir en nombroses manifestacions, en què s'ha fet patent el desencant cap a l'acció política i financera, el rebuig davant la dubtosa moralitat d'algunes persones i institucions, i un angoixant pessimisme sobre el possible ressorgiment de la situació", descriuen els prelats.

Els bisbes destaquen l'esforç en acció social que estan fent Càritas, les parròquies i les congregacions religioses i recorden que, encara que no és missió de l'Església definir les vies per afrontar la crisi actual, sí que ho és "denunciar els mals, testimoniar i mantenir vius els valors en què es fonamenta la dignitat de la persona".

Per això, els bisbes catalans criden a "amarar de compromís ètic el món de l'economia i les finances, perquè la dignitat de la persona humana sigui defensada i promoguda sempre i perquè s'eviti tota especulació que acaba provocant un veritable desastre social".

"També cal combatre decididament els brots de corrupció en l'àmbit de les institucions i administracions", afegeix la jerarquia eclesiàstica catalana, que recomana que sigui prioritat la creació de llocs de treball i que aquests "tinguin condicions dignes". Segons els bisbes, haurien de demanar-se responsabilitats "a aquells que han provocat desordres financers i especulació. La societat, si vol ser justa, ha de posar les mesures necessàries perquè els capitals prenguin també responsabilitats per al bé comú i per al just repartiment dels beneficis".

Crida a una "vida més modesta" i a un acord de partits

Els bisbes fan una crida "a tots els agents socials –autoritats, empresaris, dirigents, treballadors– a no decaure en l'esforç, malgrat la duresa de les circumstàncies", i apel·len "a la capacitat del nostre poble" i a la "tradicional laboriositat i esperit de sacrifici" dels catalans per "tirar endavant".

Però adverteixen que els dirigents han de "conduir-nos posant com a prioritari el bé comú" i reclamen un acord de partits, sindicats i patronals "per superar aquesta crisi tan dura". També fan una crida a orientar-se "cap a una manera de viure i d'actuar més modesta i senzilla, que no estigui per damunt de les nostres possibilitats" i a fer un esforç per "ajudar els més febles de la societat i compartir solidàriament".

stats