Política 23/12/2011

Boada i Milà denuncien un "judici polític" al 15-M després de declarar a l'Audiència Nacional pel setge al Parlament

Els diputats d'ICV-EUiA es neguen a criminalitzar el moviment i asseguren que no se senten afectats pels incidents del 15 de juny

Acn
3 min

MadridEls diputats d'ICV-EUiA Salvador Milà i Joan Boada han declarat aquest divendres en qualitat de perjudicats davant el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco sobre els incidents als accessos al Parlament del passat 15 de juny. Tots dos havien evitat testificar el 14 de desembre, quan Velasco es va desplaçar a Barcelona per escoltar les seves declaracions i les de vuit diputats més.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Finalment, ho han fet aquest divendres a Madrid, on han denunciat un intent de "judici polític" contra el moviment 15-M. "No estem davant d'una reclamació per unes presumptes agressions a unes persones, sinó que s'està convertint en un procés d'abast polític", ha denunciat Milà, que s'ha negat a criminalitzar el 15-M. Velasco manté obert el procés contra un vintena de persones acusades de delicte contra les altes institucions de l'Estat –penat amb entre dos i cinc anys de presó– impulsat pel sindicat d'ultradreta Manos Limpias. El magistrat disposa de l'informe i les imatges que li han proporcionat els Mossos d'Esquadra i investiga les agressions que van rebre alguns dels diputats que aquell 15 de juny van intentar accedir al Parlament de Catalunya.

El jutge de l'Audiència Nacional va citar a declarar el passat 14 de desembre a Boada, Milà i vuit diputats més a Barcelona. El magistrat va rebre els testimonis a la seu del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), però els dos diputats d'ICV-EUiA no van comparèixer. Boada havia adduït que no podria testificar perquè havia de ser a una sessió del Parlament a la mateixa hora, però Milà no va enviar cap mena de justificant. El jutge els va citar els dos aquest divendres 23 a Madrid i va imposar una multa de 200 euros a Milà.

Després de prendre declaració davant del jutge, Milà ha volgut diferenciar entre "les incidències que van patir determinats imputats" amb "la pretensió de convertir això en un delicte polític d'abast estatal". De fet, els diputats han criticat que el procés estigui en mans de l'Audiència Nacional. Segons Milà, els diputats que s'hagin sentit agredits "tenen tot el dret a defensar-se i reclamar per unes presumptes agressions", però considera que això no té res a veure "amb què estiguem a l'Audiència Nacional parlant de si s'ha comès un atemptat contra els grans organismes de la nació per l'exercici del dret de manifestació".

Milà ha qualificat "d'error" aquest procés i ha carregat contra Manos Limpias, que considera que és un "pseudosindicat", perquè va presentar una querella per "intentar convertir això en un judici polític contra el moviment dels indignats i el 15-M". Milà ha recordat que el procés s'ha obert "per un delicte de tipus polític que només va cometre en Tejero a aquest país".

Durant la declaració, Boada i Milà han assegurat que no se senten perjudicats ni afectats pels incidents del passat 15 de juny i que en cap moment han presentat una denúncia. De fet, han assegurat que aquest divendres ha estat el primer cop que han vist l'atestat policial elaborat pels Mossos d'Esquadra.

Els diputats ecosocialistes han demanat que s'analitzi el dispositiu organitzat per Interior aquell dia i tots dos han explicat a Velasco que tot el grup d'ICV-EUiA va accedir a peu al Parlament i que no van necessitar ni cap helicòpter ni cap cotxe blindat.

Declaració en català

De la mateixa manera que ho van fer els diputats que van prendre declaració a Barcelona, tant Milà com Boada han declarat en català davant del jutge. Milà ha explicat que no ha calgut servei de traducció perquè Velasco és valencià. "Hem parlat en català, ell és valencià i diu que és diferent", ha explicat el diputat ecosocialista, que ha volgut remarcar que no hi ha hagut problemes per entendre's.

Després de Boada i Milà, estaven citats davant el jutge tres joves als quals ha convocat per sotmetre'ls a una sessió gràfica amb l'objectiu de comparar els seus rostres amb els de les imatges de què disposa.

stats