POLÍTICA
Política 13/04/2011

Boi Ruiz: “El nostre país està pseudointervingut”

El conseller de Salut atribueix la causa de les retallades en sanitat a la política del “jo convido i tu pagues” del govern espanyol. Ruiz veu el copagament com el “debat del futur” però el descarta en aquesta legislatura

Redacció
2 min

BarcelonaEl conseller de Salut, Boi Ruiz, ha atribuït els ajustos previstos pel departament a la política del “jo convido i tu pagues” del govern espanyol. En una entrevista a RAC1, Ruiz ha xifrat “a l'entorn del 10%” la retallada obligada a la sanitat catalana però ha insistit que “estem fent això per imperatiu de l'Estat”. “Si és l'Estat qui ens diu que retallem el dèficit, el nostre país està pseudointervingut”, ha acabat reconeixent Ruiz, que també ha lamentat que el triangle que considera imprescindible -atenció primària, urgències i patologies greus- “té alguns punts febles que no estan a les nostres mans, sinó que depenen de Madrid”. Ara bé, respecte a la carta enviada pel secretari d'Estat d'Hisenda, Carlos Ocaña, que demanava al Govern que la retallada fos més dura, el conseller ha estat taxatiu. “Reduir el doble seria impossible i ens hi negarem”, ha reblat Ruiz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de Salut ha recordat que “el problema de la sanitat està en el finançament”. “Els diners no hi són i no tenim ningú que ens els presti”, ha dit Ruiz. Ara bé, amb el diagnòstic a la mà, Ruiz aposta per “resoldre els problemes que tenim amb els diners que tenim”. Per això, el pla de xoc que el mateix conseller va presentar dimarts després de la reunió del Govern, “tindrà impacte” però només “sobre les persones que puguin esperar”. I a l'hora de decidir quines haurien de ser les intervencions que s'ajornin, el “criteri del metge” és l'únic que hauria de comptar, segons el conseller. Ruiz també ha parlat del copagament com el “debat de futur” del sector a Catalunya, tot i que ha descartat que s'apliqui en aquesta legislatura.

El conseller ha marcat les línies vermelles que el departament no vol trepitjar. Segons ha explicat, no es tancaran plantes d'hospitals ni quiròfans, no s'acomiadaran metges ni infermers, ni se'ls retallarà el sou i no es privatitzaran hospitals. L'esforç, segons Ruiz, serà “prioritzar”, és a dir, “fer el mateix amb un cost inferior”. Per això, “el primer pas serà veure quins malalts els podem passar a l'any que ve” perquè “si opero menys persones necessito menys llits”. “Haurem d'ajornar algunes coses, però la qualitat serà la mateixa”, ha defensat el conseller, que està a l'espera de rebre la resposta de cada hospital per veure quins plans es poden ajornar. Als gestors de cada centre, Ruiz també els ha demanat que “no facin servir els ajustos com a excusa d'una mala gestió interna”.

stats