SANITAT
Política 24/01/2011

Boi Ruiz: “Hauria de millorar molt la conjuntura econòmica per aplicar el copagament aquesta legislatura”

El conseller de Sanitat ha anunciat que de moment no construiran els hospitals que hi havia previstos. El departament patirà una retallada de 850 milions d'euros aquest 2011.

Laia Altarriba
2 min
El conseller de Sanitat, Boi Ruiz

BarcelonaEn una entrevista aquest dilluns a Els matins de TV3, el nou conseller de Sanitat, Boi Ruiz, ha explicat que el seu objectiu és el copagament de la sanitat, però que "hauria de millorar molt la conjuntura econòmica per aplicar-lo aquesta legislatura”.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, tampoc té previst de fer pagar el menjar dels hospitals als pacients, mesura que ell havia proposat fa més de dos anys. Ho ha justificat perquè entén que "amb 600.000 aturats i la situació econòmica actual, no es pot demanar a la gent rascar-se més la butxaca". Tot i això, no ha renunciat "a recuperar la proposta quan el context canviï".

Aquests han estat alguns dels anuncis que ha fet Ruiz, que també ha detallat altres actuacions que el seu departament té previst fer per tal d'aplicar la retallada social que el Govern de Mas ha anunciat sobre totes les conselleries. I en el cas de la que encapçala Boi Ruiz, la xifra de l'estisorada serà de 850 milions d'euros per aquest 2011. El conseller també ha reconegut que si l'economia no creix durant aquest any, de cara a 2012 la retallada pot ser encara superior i arribar als 1.000 milions d'euros.

Del que es tracta, per Ruiz, és d'introduir "una certa racionalitat". I per fer-ho, vol "reforçar molt el paper de l'atenció primària, per tal que tingui un paper més resolutiu i els pacients no vagin tant a l'hospital". El conseller ha reconegut que en aquest aspecte "no es parteix de zero", però que cal aprofundir-ho.

Per tal de potenciar aquests punts d'atenció sanitària més propers a la ciutadania, Ruiz ha explicat que "caldrà acostar l'especialista a l'atenció primària, en lloc d'acostar el pacient a l'hospital".

Les retallades també s'aplicaran en la frenada de la construcció de més hospitals: "No tancarem cap hospital dels que funciona, però de moment no se'n poden construir més, haurem d'ajornar i replantejar els hospitals previstos".

Ruiz ha assegurat que no es plantegen "enviar ningú a l'atur", en referència als professionals que avui en dia treballen a la sanitat pública. El que sí que ha explicat és que volen recuperar la meritocràcia: "Si volem fer canvis, hem de començar a reconeìxer el mèrit de metges i infermeres, hem d'introduir incentius per als que ho facin més bé".

stats