Política 19/06/2019

Bonvehí insta el PDECat a deixar de banda "l'autodestrucció" a l'hora de prendre decisions

Buch diu que "la marca de JxCat és la que gaudeix de més reconeixement, com s'ha vist el 26-M"

Acn
2 min
Bonvehí insta el PDECat a deixar "l'autodestrucció" de banda a l'hora de prendre decisions

BarcelonaEl president del PDECat, David Bonvehí, ha defensat que ara és l'hora que la seva formació prengui decisions "internes i externes". En un article a 'La Vanguardia' amb el títol 'Mirem al futur', el president del partit ha situat els ingredients que, segons ell, han de regir aquestes decisions: "Prou autodestrucció, escoltar molt, determinació i cap renúncia, consciència de la diversitat de la societat catalana i lligam entre política i els actors del país".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bonvehí ha deixat clar que la independència de Catalunya continua sent "l'objectiu principal" del partit que presideix i ha defensat JxCat com una manera de "compartir un projecte per a un model excepcional". Tot i així, ha admès que en les eleccions del 26 de maig hi va haver decisions "no prou estudiades ni discutides dins el partit".

Bonvehí ha conclòs que l'estat espanyol té tres opcions per resoldre el conflicte amb Catalunya: endurir encara més la repressió judicial i política amb més 155; avançar en un acord entre el PSOE, l’esquerra espanyola i els sobiranistes catalans i bascos per buscar solucions democràtiques al conflicte català; o bé aprendre a viure amb l’independentisme català sense que l’Estat plantegi res més. Segons Bonvehí, l'Estat ha optat per aquesta tercera opció i ha alertat que això "cronifica el problema català".

Davant d'aquest escenari, Bonvehí ha dit que el PDECat haurà de prendre les seves decisions i analitzar les actuacions a emprendre "sabent l’opció d’un Estat que no escolta", comptant amb la seva vocació de governar les institucions, i amb una "permanent connexió" a la internacionalització de la qüestió catalana. "Mirar al futur és la feina que ara té la gent del Partit Demòcrata. I d’ells i només d’ells en dependrà el futur del nostre partit", ha sentenciat.

"El nostre espai s'ha de reordenar"

El conseller d'Interior, Miquel Buch, s'ha posicionat en relació amb el debat intern sobre la possible dissolució del PDECat dins de JxCAT i ha afirmat que "la marca de JxCat és la que gaudeix de més reconeixement i ho demostra que les candidatures municipalistes s'hagin presentat sota aquest paraigua". "El partit, però, no deixa de ser un instrument per aconseguir la independència", ha avisat.

Buch ha tret ferro als resultats de les municipals i ha destacat: "Som la primera força a les municipals en nombre d'alcaldes i a les europees vam guanyar de manera clara". Amb tot, ha admès que "l'espai s'ha de reordenar i trobar l'enquadrament". Sigui com sigui, ha reconegut: "És cert que som la tercera força en vots a les municipals i hi ha coses que no hem fet bé i que no hem explicat prou bé a la ciutadania".

El màxim responsable d'Interior ha comentat que quan el president Torra va dir que "ho tornarem a fer" significava que "no renuncia a res". "El president està immers en una sèrie de reunions amb partits i entitats abans de definir l'estratègia a seguir", ha conclòs abans de subratllar la "necessitat de comptar-se" per fer efectiu el dret a decidir.

stats