Política 30/07/2020

Bonvehí trasllada al consell nacional que manté oberta la negociació amb Puigdemont i que no descarta "res"

En les converses s'explora la doble militància i que el PDECat no es presenti a les eleccions

Núria Orriols
4 min
El PDECat engega un procés de "reflexió" fins el 20 de setembre per decidir la confluència amb JxCat

BarcelonaDavid Bonvehí, president del PDECat, ha donat compte aquest dijous al consell nacional de les negociacions que ha tingut amb Jordi Sànchez, el líder de la Crida, al llarg d'aquests últims mesos. Ha fet una enumeració de totes les opcions que ha posat sobre la taula el Partit Demòcrata durant les converses i ha constatat que no ha sigut possible transitar com a organització cap a Junts per Catalunya. Tanmateix, ha afirmat que hi ha vies de negociació obertes que poden acabar portant a un acord –segons diverses fonts consultades del consell nacional– i que "no descarta res".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Bonvehí, en la seva intervenció en privat davant de més de 200 consellers nacionals a través de videoconferència, ha explicat que la proposta de JxCat passa perquè la militància del PDECat se sumi al nou partit i tallar qualsevol vinculació orgànica. En aquest escenari, el Partit Demòcrata no es presentaria a les eleccions, una qüestió que Bonvehí ha advertit que deixaria la formació en una situació "delicada". Si el partit aposta per això, ha dit Bonvehí, implicaria que el PDECat deixaria de facto d'existir.

"No descarto res", ha insistit segons diverses fonts consultades, i fins i tot ha admès que un dels punts de la negociació és la doble militància, malgrat que públicament han descartat formalitzar-la. "En cas que hi hagi acord haurem de permetre la doble militància", ha considerat. I, en cas que no, ha dit que la responsabilitat serà de la comissió de qualitat democràtica del partit que presideix Xavier Trias, un dirigent que va donar suport a la creació de JxCat el dia 25.

El president del PDECat ha exposat als consellers nacionals que durant les converses el PDECat han plantejat fins a tres opcions: una refundació dins les mateixes estructures, una fusió de la Crida i el PDECat o una coalició entre el PDECat i la Crida. Cap d'aquestes opcions, ha dit Bonvehí, han estat acceptades per l'expresident Carles Puigdemont.

També ha dit que s'han negociat els principis ideològics, que a parer seu han d'abanderar la col·laboració publicoprivada, l'escola concertada o rebaixar la pressió fiscal.

Divisió d'opinions

Després de la intervenció de David Bonvehí, que s'ha allargat més de mitja hora, s'ha produït el torn obert d'intervencions. Els consellers nacionals han mostrat opinions divergents, segons diverses fonts, cosa que reflecteix la dificultat per la qual està passant el PDECat.

Diverses intervencions s'han queixat de la falta d'informació de la direcció als associats sobre les negociacions i que no s'hagin convocat més reunions del consell nacional. Li han recriminat, així, que des de fa mesos no han decidit res. Un dels principals retrets ha sigut que es tombés la proposta dels presos polítics a la direcció del partit i que la militància no s'hi hagi pogut pronunciar. Els consellers nacionals que s'han expressat en aquesta línia han animat als quadres del PDECat a sumar-se a JxCat per ser majoritaris en el nou artefacte.

L'exconseller Lluís Puig, exiliat i també president de la mesa del congrés de JxCat, és un dels que ha estat més vehement. Ha assegurat que en els darrers temps s'ha esofrçat perquè les parts arribessin a un acord, però que ara ja comença a ser tard. En la mateixa línia, però reivindicant també el PDECat, ha intervingut l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, que va participar dissabte 25 en la constitució de Junts. Ell creu que la militància del PDECat ha de fer el pas cap al projecte de Puigdemont.

Per contra, diverses veus s'han queixat que Puigdemont "no vulgui" el PDECat –expliquen a l'ARA fonts del consell nacional–. Segons fonts presents a la trobada, l'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha sigut un dels més crítics, ja que ha advertit que ell no és d'esquerres i no es farà d'un partit d'aquesta ideologia. També ha reivindicat el projecte de Convergència i el PDECat com el seu continuador. Altres consellers nacionals han opinat en el mateix sentit (sobretot fent èmfasi en la qüestió ideològica), així com altres alcaldes han expressat suport a la direcció, com la de Tortosa, Meritxell Roigé.

La via de l'acord

Bonvehí no ha explicat quines són les vies concretes de negociació que hi ha obertes. Segons diverses fonts consultades, però, l'executiva del PDECat té la voluntat de parlar de tu a tu a la nova direcció de Junts (que encara no està configurada) i hi hauria una tercera via que permetria encaixar totes les peces: un acord per incloure persones de l'executiva del PDECat a la llista electoral del Parlament, però sense que constés cap pacte orgànic amb la formació de David Bonvehí. Això implicaria que el Partit Demòcrata fos a les eleccions en termes de projecte, però no s'acabaria presentant com a organització política.

Marc Solsona i Marc Castells sortint de la reunió de direcció del PDECat

Aquesta és una via per ser explorada en les pròximes setmanes, tot i que es pot accelerar si el president, Quim Torra, decideix convocar eleccions de cara al mes d'octubre tot i la situació de pandèmia. Sigui com sigui, ho haurà d'avalar la direcció del PDECat i, després, el consell nacional, ja sigui per ratificar un acord amb Junts o iniciar el procés per presentar-se en solitari a les eleccions –com un sector ja propugna.

stats