Política 16/01/2020

Borràs (JxCat) creu que convocar eleccions és potestat de Torra i que no cal consensuar-ho amb ERC

La diputada lamenta que els republicans volien "estabilitat al govern de l'Estat" però "potser no a Catalunya"

Ara
2 min
Laura Borràs: "Si no hi ha hagut una resposta institucional a la sentència és perquè alguns no l'han volgut"

BarcelonaL'escenari d'eleccions anticipades torna a ser sobre la taula i ahir mateix el Govern admetia que estudia aquesta possibilitat, que pot acabar sent inevitable si el Tribunal Suprem (TS) inhabilita el president Quim Torra de manera definitiva. La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, ha pres part en el debat aquest dijous en una entrevista a Ràdio 4, en què ha deslligat la convocatòria electoral dels seus socis de Govern, insistint que es tracta d'una potestat que recau exclusivament en el cap de l'executiu i no va lligada a un consens amb ERC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"ERC volia estabilitat en el govern de l'Estat i, en canvi, semblava que potser no la volia tant a Catalunya", ha etzibat la diputada, que ha insistit que "la decisió és del president, i el president la prendrà amb la responsabilitat d'intentar saber quin és el millor moment per fer-ho". Per al Govern, si el Parlament acata la inhabilitació de Torra per part del TS i no prospera una nova investidura en els dos mesos de termini màxim previst, aquest escenari és factible.

Davant d'això, Borràs ha insistit que seria Torra qui prendria aquesta decisió "amb la voluntat que les legislatures puguin esgotar-se". Amb tot, també ha admès que el president podria perdre aquesta capacitat. "Som en un escenari en el qual pot ser que aquesta potestat se li pugui sostreure eventualment si es produeixen les incidències del món de la justícia en el temps de la política", ha dit.

Crítica amb la investidura de Sánchez

En la línia del que ja va expressar abans de la investidura de Pedro Sánchez, Borràs ha criticat l'acord entre el PSOE i ERC a canvi, entre altres coses, d'una taula de negociació entre tots dos governs. "Pretén convertir en extraordinari el que és ordinari", ha lamentat. A continuació, la diputada ha tret pit de la "lleialtat" de JxCat, perquè no van valorar el contingut de la trobada entre JxCat i el PSOE durant les negociacions per a la investidura.

"No li nego cap mèrit a ERC", ha dit durant l'entrevista, acceptant que els republicans han negociat una reunió de Sánchez amb Torra. Amb tot, ha considerat que es tracta d'un "acord despullat". Borràs ha posat en dubte, també, la reunió esperada entre els dos presidents: "Ja fa gairebé quinze dies –que és el temps de marge que establia l’acord des de la formació de govern– i de moment no s’ha produït. Veurem si hi ha taula de diàleg i veurem de què s'hi pot parlar, i si un diu que no i s’aixeca i se’n va".

stats