Política 07/01/2021

Borràs demana un govern "nou" i "fort", però evita concretar quins relleus faria a l'executiu si fos presidenta

JxCat admet que el seu únic soci possible és Esquerra

Núria Orriols Guiu
3 min
La portaveu al Congrés de Junts per Catalunya, Laura Borràs

BarcelonaLaura Borràs va demanar dimarts un "canvi" a la Generalitat després de les pròximes eleccions, malgrat que JxCat i ERC governen a l'actual executiu. Aquest dijous s'hi ha tornat a referir, però ha matisat a què es refereix quan diu un "canvi": Borràs ha mantingut que el seu soci prioritari és Esquerra, però vol un Govern que sigui "fort i nou", amb "més ambició nacional" i "eficiència" en la gestió la legislatura vinent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sobre si aquest canvi de govern passa pel relleu de consellers actuals, però, ha preferit no mullar-se. Ha defugit contestar, per exemple, si creu que haurien de seguir els consellers d'Esquerra de Salut, Alba Vergés, de Treball, Chakir el Homrani, que han sigut motiu de polèmica durant la crisi del coronavirus. Segons Borràs, la qüestió "no són les cadires", i abans cal veure els resultats de les eleccions i quina és la distribució de conselleries entre els partits que formen el govern.

Tampoc ha detallat quin és el seu full de ruta per portar a la pràctica una major d'"ambició nacional". Junts ha fet una crida a l'independentisme a participar en aquests comicis per superar el 50% dels vots i s'ha compromès a tirar endavant el resultat de l'1-O, però no ha dit quines accions durà a terme si això succeeix. Segons Borràs, es "faran passes" cap a la independència, però no es pot "donar més informació a l'Estat".

Per a la candidata de JxCat el 14-F, l'executiu actual ha comès "errors" tant en l'àmbit del Procés com en la pandèmia i "no s'ha notat" que hi havia una majoria absoluta independentista al Parlament. El número tres de la candidatura per Barcelona, Joan Canadell, també ha reconegut que la coalició entre JxCat i ERC "no ha funcionat" però ha situat els republicans com el seu soci prioritari. En una entrevista a La 2 i a Ràdio 4, ha clamat per una majoria absoluta de Junts però ha reconegut que això "és fa difícil de pensar" i que, per tant, "l'únic soci gairebé és ERC".

Tanmateix, Canadell no s'ha estalviat les crítiques als republicans. A parer seu, l'estratègia d'Esquerra no busca la república. "No és que no sigui indepedentista, tinc dubtes sobre la seva velocitat. Per mi ser independentista vol dir voler ser-ho demà, altra cosa és que ho puguis ser. Però no d'aquí vint anys, això de l'independentisme d'aquí vint anys no ho veig", ha dit Canadell, comparant l'Esquerra actual a la que va fer el tripartit als anys 2000.

També ha posat en dubte que el vicepresident i candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, sigui l'interlocutor després de les eleccions del 14 de febrer, suggerint que podria perdre els comicis i quedar apartat. "Si la gent valora projectes de país, JxCat ha de guanyar clarament", ha dit Canadell, afegint que ara mateix Borràs està "reforçada" per ser la propera presidenta de la Generalitat. "L'únic projecte d'Esquerra és esperar quinze o vint anys per fer efectiva la república, quan l'1 d'octubre ja vam decidir que volíem fer efectiva la república", ha sentenciat.

Balanç negatiu del govern espanyol

La candidata de JxCat ha centrat la roda de premsa en fer un balanç negatiu de la gestió del govern espanyol del PSOE i Podem, ara que fa un any de la investidura de Pedro Sánchez. S'ha refermat en la seva decisió de no donar suport a l'executiu d'esquerres, i ha assegurat que "no és més progressista que el de Mariano Rajoy".

Borràs ha afegit que, a parer seu, el govern de Pedro Sánchez és el "més propagandístic" de la història, perquè no ha complert les promeses que ha anat fent des que té el poder. En aquest punt, ha fet una llista del que considera incompliments i greuges de la Moncloa amb Catalunya, com el deute de la disposició addicional tercera de l'Estatut, el finançament de la llei de dependència, la rebaixa de la inversió en polítiques actives d'ocupació o el dèficit fiscal.

També ha titllat el govern del PSOE i Podem de "bluf" en la gestió de la pandèmia: ha lamentat que encara no tots els ciutadans que hi tenen dret cobrin l'ERTO o que no s'hagin destinat ajudes directes als autònoms per compensar les seves pèrdues arran de les restriccions de la pandèmia. Finalment, també ha criticat que "segueixi la repressió": que la Moncloa es negui a l'amnistia i que Sánchez no hagi concretat encara la reforma del delicte de sedició o els indults als presos per resoldre els efectes del conflicte polític amb Catalunya.

stats