Política 22/11/2018

Salvador exigeix a Borrell que es disculpi per "haver-lo posat a la diana"

El Diari de Sessions no inclou cap escopinada però manté la paraula 'colpista' i feixista'

Sònia Trujillo / Laia Forès
2 min
El ministre d'Exteriors, Josep Borrell, en una imatge d'arxiu.

MadridJordi Salvador, el diputat d'ERC a qui ahir el ministre d'Exteriors va acusar d'haver-lo escopit durant la sessió de control al Congrés, ha reiterat aquest dijous que no hi va haver cap escopinada. Salvador ha assegurat que Josep Borrell va mentir, va actuar amb "mala fe", i li ha exigit que demani disculpes "per haver-lo posat a la diana".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Salvador, que ahir era el diputat més buscat pels mitjans de comunicació, ha criticat que Borrell actuï "com un jugador futbol que simula una acció que no ha passat". El diputat republicà ha insistit que no va escopir: "Mai he escopit a ningú", ha dit. "Qui em cregui, bé, i qui no, també", ha afegit en declaracions als passadissos del Congrés. El republicà ha assegurat que diputats del PSOE li han enviat missatges per admetre que no hi ha haver escopinada.

Els fets van passar aquest dimecres durant la sessió de control. Després de l'expulsió del diputat d'ERC Gabriel Rufián, tots els republicans van abandonar l'hemicicle passant per davant de Borrell. El ministre d'Exteriors va denunciar una escopinada per part de Salvador, però les imatges de televisió no mostren l'acció denunciada per Borrell.

Petició de dimissió

També el diputat d'ERC Gabriel Rufián s'ha referit a l'incident d'ahir i ha demanat a Borrell que dimiteixi. "Ja hauria d'haver dimitit fa temps, des de que no es comporta com un ministre sinó com un 'hooligan' de Societat Civil", ha dit. Davant els insults que reben habitualment els diputats d'ERC al Congrés, Rufián ha assegurat que "plantaran cara".

De la seva banda, el portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, ha assegurat que mentre se'ls segueixi dient "colpistes", ells seguiran nomenant-los "feixistes". Malgrat l'advertència de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, que va dir aquest dimecres als diputats que no es podran emprar aquestes paraules si es fan servir per insultar.

Preguntat pels periodistes sobre si des d'ERC contribueixen a aquesta crispació, Tardà ha manifestat que no perquè "mai els hem tractat com ells a nosaltres". A més, el diputat ha asseverat que l'únic que han fet des de la seva formació és defensar-se "d'un insult permanent, sistemàtic i dissenyat de voler associar l'independentisme a la violència".

'Colpista' i 'feixista' es mantenen al Diari de Sessions

Tot i que la presidenta del Congrés, Ana Pastor, va demanar ahir que s'esborrés de l'acta les expressions 'colpista' i 'feixista' que havien pronunciat diputats de la cambra baixa, el Diari de Sessions recull finalment les paraules. El Diari puntualitza que Pastor demana que es retirin. És el que s'acostuma a fer: la retirada de frases o expressions a l'acta és simbòlica, tal com ha subratllat Pastor a Twitter.

D'altra banda, el Diari no recull cap escopinada. Només la reacció de Borrell, que va advertir que el Congrés "no és el lloc per escopir els diputats" i el seu "eh, eh", que va pronunciar quan Salvador -segons la versió de Borrell- li va llançar l'escopinada.

stats