Política 10/12/2018

Sánchez prendrà mesures després de les accions dels CDR i posa l'accent en la "inhibició" dels Mossos

La Moncloa descarta per ara el 155: "És l'última mesura a què s'ha d'arribar"

Marc Toro / Acn
3 min
Carmen Calvo, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres

Barcelona / Bussel·lesEl govern espanyol no preveu quedar-se impassible davant l'acció dels CDR aquest cap de setmana a les carreteres catalanes, combinada amb les paraules de Quim Torra apel·lant a la via eslovena. "El govern espanyol està estudiant tota capacitat de resposta perquè això no torni a passar. No es poden tallar vies ni es pot impedir la lliure circulació de béns i persones, que és un dret fonamental, per cap actuació, i més quan es produeixen per inhibició de l'actuació dels cossos de seguretat que depenen de la Generalitat", ha assenyalat la vicepresidenta, Carmen Calvo, en declaracions als mitjans des de Sevilla. No obstant, preguntada per si és el moment d'aplicar el 155, Calvo ha indicat que és l'"última mesura a la qual s'ha d'arribar".

Des de Barcelona, el PSC tampoc ha volgut parlar explícitament del 155, si bé el secretari d'organització del partit, Salvador Illa, ha deixat clar que tant les declaracions de Torra com la "impunitat" dels CDR "posen en risc l'autogovern de Catalunya" per la "incapacitat del Govern d'exercir les seves competències". Illa ha afegit que el PSC demanarà que es prenguin "mesures" si la Generalitat "no és capaç de restablir la confiança en el cos dels Mossos d'Esquadra" i no deixa "nítidament clar" que els agents de la policia catalana "es guiaran únicament per criteris policials i no polítics". No ha volgut aclarir, però, a quin tipus de mesures es referia.

Des dels socialistes espanyols, la portaveu del Comitè Electoral, Esther Peña, ha assegurat que al PSOE "no li tremolarà la mà" si ha de tornar a aplicar el 155. Tot i això, Peña ha admès que només s'aplicaria "si es donen les condicions".

Els Mossos van actuar amb "objectius partidistes"

Les declaracions de Torra han sigut el blanc de les crítiques de les rodes de premsa d'aquest dilluns dels socialistes. Calvo ha assegurat que "això és el contrari del que ha de fer un càrrec públic, que ha de donar seguretat i tranquil·litat per a la convivència i la resolució dels problemes". Calvo, a més, ha criticat que el president de la Generalitat es referís a la "via sagnant". Una altra veu del govern espanyol que ha censurat el discurs de Torra ha sigut la de la portaveu, Isabel Celaá, que ha assegurat que "ni Catalunya és Eslovènia, ni Espanya és Sèrbia".

En una entrevista a Ràdio Euskadi, Celáa ha dit que Torra oblida "que hi va haver desenes de morts i centenars de ferits" en aquell conflicte i que "no és ètic ni moral sacrificar una vida per una idea política". Per aquest motiu, ha qualificat les paraules del president de la Generalitat d'"absolutament rebutjables" i "insensates". “Ni poden animar els CDR perquè surtin en moviments antifeixistes entre cometes que al final es converteixen en actuacions violentes, ni tampoc és convenient que alineïn els Mossos amb objectius partidistes”, ha afirmat, i ha assegurat que els Mossos “van estar parats” i “no van intervenir” malgrat el tall a l’AP-7 d'aquest dissabte.

El PSC ha lamentat les "desafortunades" i "alarmants" declaracions del president de la Generalitat, que considera d'una "absoluta irresponsabilitat": "No hi ha via eslovena a Catalunya, ho han dit fins i tot dirigents independentistes", ha dit Illa, que ha afegit que "la via Torra" porta Catalunya cap al "caos i el desastre".

Borrell, sobre Torra: "Sembla que estigui cridant a una insurrecció"

Poc abans, el ministre d'Exteriors, Josep Borrell, també havia disparat contra Torra: "Certament és un llenguatge que sembla que estigui cridant a una insurrecció”, ha afirmat. Des de Brussel·les, el ministre ha dit que són unes declaracions “que no poden agradar a ningú” i ha admès que “afegeixen preocupació”, però alhora les ha relativitzat, assegurant que aquest tipus d’afirmacions ja s’han fet en el passat.

“Ha xocat molt perquè s’ha expressat de manera rotunda”, ha afegit sobre les declaracions de Torra i de l’exconseller Toni Comín en l’acte de Brussel·les de dissabte. Amb tot, Borrell ha recordat que en el passat al Parlament hi ha hagut plantejaments de “seguir la via de Kosovo” o la “via irlandesa”. “Aquest tipus d’afirmacions s’han fet”, ha dit, i ha destacat que la via irlandesa proposada per Oriol Junqueras “va acabar en una guerra civil tremenda”.

Sobre la possibilitat d’aplicar altre cop a Catalunya l’article 155, com demanen el PP i Cs, Borrell de moment ho ha descartat. “El que ha dit Torra ara xoca més pel moment que viu Catalunya, amb talls de trànsit que els Mossos tenen ordre de no impedir”, ha apuntat. Amb tot, ha insistit que “el que compten són les accions”. El president del PP, Pablo Casado, ha exigit al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, "posar ordre a Catalunya" després dels enfrontaments de dijous entre Mossos d'Esquadra i manifestants antifeixistes, als quals qualifica de "kale borroka independentista".

stats