Política 14/12/2018

Borrell adverteix al Govern que no cal aplicar el 155 per enviar policies a Catalunya

El ministre critica els episodis "lamentables" en què els Mossos no han mantingut l'ordre públic

Agències
2 min
Josep Borrell es casa en secret amb Cristina Narbona

BarcelonaEl ministre d'Exteriors, Josep Borrell, ha advertit aquest divendres al Govern que no cal aplicar l'article 155 de la Constitució per traslladar a Catalunya cossos de seguretat de l'Estat. En una entrevista a la Cope, ha dit que perquè la Moncloa reforci la seguretat ciutadana a Catalunya "no cal el procés llarg i políticament complex del 155". El ministre ha criticat els "episodis puntuals i concrets però lamentables en què aquesta policia [els Mossos d'Esquadra] no ha estat capaç de mantenir l'ordre públic, o no l'han deixat". "Això no pot passar i és el que el president del govern espanyol ha advertit seriosament" al seu homòleg català i als consellers de la Generalitat, ha indicat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El ministre ha recordat que el manteniment de l’ordre púbic a Catalunya és competència de la Generalitat i que el govern espanyol va “advertir seriosament” mitjançant les cartes de tres dels seus ministres dirigides al Govern que “si torna a passar serà clar que la Generalitat no és capaç de mantenir l’ordre públic”.

En aquest sentit, ha recordat que en cas que es tornin a produir situacions semblants “no cal acudir al 155” perquè “d’acord amb les lleis de les forces i cossos de seguretat de l’Estat l’administració central pot mobilitzar forces estatals per suplir la incapacitat o la manca de voluntat política de mantenir l’ordre públic”.

Tot i que el ministeri d'Interior no ha comunicat oficialment si elaborarà un dispositiu especial de guàrdies civils i policies nacionals la setmana vinent per assegurar la celebració del consell de ministres a Barcelona, no es descarta un operatiu de seguretat ampli més enllà dels Mossos d'Esquadra.

Sobre el consell de ministres que se celebrarà a Barcelona el 21 de desembre, ha dit que ha de poder transcórrer amb normalitat, de la mateixa manera que es va fer a Sevilla fa unes setmanes. "Per què no s'ha de poder reunir a les diferents capitals de les comunitats autònomes?", s'ha preguntat Borrell.

stats